La fiecare 16 minute un român moare de cancer pulmonar. Cu un SMS le poţi reda speranţa!

Peste 33.000 de români mor anual din cauza cancerului pulmonar. "Acest tip de cancer se depistează tardiv, are simptome puţine (o tuse discretă, pacienţii scuipă un firicel de sânge). Avem o problemă de diagnostic dată de faptul că aparatura noastră nu permite depistarea precoce, ceea ce influenţează direct şansele de supravieţuire", afirmă medicul pneumolog Florin Mihălţan. În 75% din cazuri, la momentul depistării, cancerul pulmonar e avansat, iar supravieţuirea la 5 ani e de 17%. Pentru a ajuta aceşti bolnavi, a început campania de strângere de fonduri pentru a pune la punct primul Centru de Diagnosticare Precoce a cancerului pulmonar din România.

Achiziţia de aparatură de top pentru investigarea pacienţilor suspecţi de cancer pulmonar este principalul scop al campaniei "Control pentru Speranţă". Primul centru din ţara noastră în care acest tip de cancer ar putea fi diagnosticat precoce urmează să funcţioneze în cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucureşti. "Aici sunt examinaţi anual 60 % din pacienţii din România care necesită bronhoscopie (peste 10.000 pacienţi într-un an), aici se efectuează bronhoscopii pentru diagnosticul cancerului pulmonar la peste 4.000 de pacienţi într-un an, aici sunt diagnosticate şi tratate prin bronhoscopie cele mai severe forme de cancer", justifică iniţiatorii campaniei, Asociaţia "Aer Pur" România împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", locaţia aleasă. Un astfel de centru ar permite accescul la tratament de ultimă generaţie în România, nu în afară, iar boala ar putea fi tratată local, fără a mai fi nevoie de operaţii complicate. "La «Marius Nasta» avem specialiştii care pot face aceste investigaţii şi care au fost formaţi în străinătate.Ei aşteaptă doar să poată să folosească cunoştinţele acumulate prin folosirea acestei aparaturi performante ce urmează să fie achiziţionate. Aparatura modernă presupune o investigaţie fină, care permite depistarea cancerului pulmonar în fază incipientă, când e o leziune minimă pe mucoasă. Eco-endoscopia, plus tratamentele locale seriate, presupun aparatură foarte scumpă (costă circa 1,2 milioane de euro). Practic, e vorba de o variantă nouă de endoscopie, cu un ecograf în vârf, care are o probabilitate mai mare de a depista cancerul pulmonar în stadii incipiente decât bronhoscopia simplă", explică prof. dr. Florin Mihălţan, medic în cadrul institutului.

Cum puteţi să ajutaţi

Cei care vor să ajute la înfiin­ţa­rea primului centru de depistare precoce a cancerului pulmonar pot dona 2 euro prin SMS, la numărul 8863 până pe 6 august (număr valabil în reţelele Cosmote, Orange, Vodafone, nu se percepe TVA), direct în contul campaniei sau online. Detalii pe www.controlpentrusperanta.ro. Campania a avut şi o componentă de strângere de fonduri prin cei 2% pe fisa fiscală. În 80% din cazuri cancerul pulmonar apare din cauza fumatului. Restul sunt cancere cauzate de poluare industrială sau profesională.