ȘMECHERII la examenul de rezidenţiat. Liga Studenţilor (LS IAȘI) este solidară cu tinerii medici care au susţinut anul acesta examenul de rezidenţiat, condamnă ferm neglijența în ceea ce privește metodologia de organizare și bibliografia necesară concursului naţional de rezidenţiat - sesiunea noiembrie 2016 și solicită intervenţia promptă a Ministerului Sănătăţii în rezolvarea abuzurilor.
ȘMECHERII la examenul de rezidenţiat! De la erori grave în conținutul celor două cărți puse la dispoziția participanților la concursul de rezidențiat, la lacunaritatea metodologiei după care se organizează concursul, respectiv la oprirea timpului de examen înainte de finalitate și chiar scanarea unei fișe de examen goale deși candidatul a fost prezent în sala de examen timp de 4 ore, toate acestea sunt abaterile semnalate de tinerii care au susținut anul acesta examenul de intrare în rezidențiat.
Tinerii și-au făcut singuri o erată, s-au susținut reciproc pe facebook și consideră că bibliografia este „o insultă la adresa lor”
Tinerii s-au pregătit pentru examenul de anul acesta dupa cele două volume ale „Compendiului de specialități medico-chirurgicale - util pentru intrare în rezidențiat” apărute la începutul anului curent la Editura Medicală. Deși bibliografia a fost lăudată inițial ca un demers românesc care să înlocuiască mult lacunara și mult contestata traducere din limba franceză a cărții „ECN - Épreuves Classantes Nationales”, compendiul românesc s-a dovedit a fi o variantă de studiu cu nenumărate erori ale clasificărilor folosite în mod obișnuit, ale tabelelor și scorurilor de gravitate, conținând chiar și abateri totale de la modul în care sunt utilizate anumite date în sistemul medical. Astfel, un student medicinist a fost obligat să învețe o cu totul altă formă de medicină decât cea cu care a fost obișnuit în timpul celor șase ani de facultate.
Exemple marcante de erori din compendiu:
- recomandarea lavajului gastric cu „apă de la robinet”;
- erori grave pentru parametrii care apreciază grosimea pereților inimii;
- factorul de „nevroză” (în loc de necroză) tumorală;
- „manifestări respiratorii la nivel bucal, perianal sau piele”;
- „semestrul” II de sarcina, în loc de trimestrul II;
- erori ale dozelor (confuzii grave între miligrame, nanograme și micrograme);
- recomandarea de administrare a nitroglicerinei în doză de 40 mg/minut, în contextul în care doza letală este de estimată între 200 si 1200 mg;
- recomandarea de a administra copiilor 40 de grame (!) de fier pe zi;
- erori ale clasificărilor care încadrează pacienții cu risc major de deces;
- „reducerea fracției de excreție” (în loc de ejecție);
- „dereglări de cunoștință”;
- invenția unei noi clase de medicamente: ,,beta blocanți de canale de Calciu”.
Tergiversarea datei examenului de rezidențiat în funcție de alegerile parlamentare
Data examenului a depins de organizarea alegerilor parlamentare, astfel că participanții la concurs nu au știut cu certitudine dacă examenul va fi pe 20 sau pe 27 noiembrie, până la anunțarea datei alegerilor parlamentare.
Metodologia publicată târziu și cu mari lacune
Șmecherii peste șmecherii. Metodologia de examen a fost publicată foarte târziu, cu doar o lună înaintea concursului național, candidații necunoscând până la data respectivă modalitatea de organizare. De asemenea, o mare nemulțumire clamată de tineri a fost legată de conținutul metodologiei, prin care nu s-a putut garanta buna organizare a examenului, decât din punct de vedere birocratic.
Metodologia presupune obținerea a minimum 60% din punctajul maxim realizat la nivel național în urma completării celor 200 de întrebări timp de 4 ore, fără să țină cont de faptul că în România, la momentul actual, lipsește jumătate din numărul de medici necesari (potrivit Colegiului Medicilor din România). Astfel, anual, mii de tineri medici nu reușesc să obțină intrarea în rezidențiat la nivel național și aleg să părăsească țara, deși nevoia de personal medical în sistem este acută.
În același timp, tot procesul de sigilare al celor trei grupuri de specialiști care întocmesc caietele cu întrebări, a aparaturii electronice și a comisiilor locale responsabile cu multiplicarea subiectelor este complet netransparent și fără o monitorizare în timp real și cu indicatori clari de corectitudine și securitate nu se poate garanta siguranța subiectelor. Sacii sigilați ,,cu cleștii” sunt incapabili de a securiza subiectele în contextul circulației lor în format electronic.
Deşi se asigură anual o prezenţă importantă a forţelor de ordine ale Jandarmeriei şi a unor firme de pază private, considerăm că absenţa camerelor de supraveghere reprezintă un impediment în certitudinea desfăşurării corecte a unui examen de o astfel de anvergură.
Cel mai grav, instrucțiunile pentru participanți nu clarifică în totalitate ce fapte pot fi sancționate cu eliminarea din concurs și care este procedura standard de eliminare a unui candidat, dar în schimb metodologia reglementează cu lux de amanunte modul de prindere a părului, cum trebuie ambalată mâncarea candidaților, eliminarea etichetelor de pe sticlele de apă plată sau faptul că este interzisă purtarea la mână a unui ceas, chiar și mecanic, de către concurenți.
La Iași totul a culminat cu eliminarea frauduloasă a unei candidate din examenul național de rezidențiat
„Am observat primele nereguli în momentul în care nu au fost chemați și studenții din sală să verifice integritatea plicurilor, ci s-au ridicat în aer ca pe un trofeu – s-a considerat o formalitate care nu merită atenție. Am acceptat tacit.
La final, examenul s-a oprit cu cel puțin 4 minute înainte de termenul afișat oficial la loc vizibil; deja cu 10 minute înaintea acestui anunț prematur, în sală se crease dezordine pentru că studenții coborau spre catedră pentru predarea tezelor. Ultimii candidați rămași am fost agresați verbal de supraveghetor. Am menționat expres că timpul nu s-a încheiat, moment în care am continuat să verific teza ca ulterior să fiu înștiințată că teza mea urmează să fie anulată. Am așteptat decizia.
Au fost în sală consultări cu Comisia locală de examen și s-a decis anularea tezei, iar când a venit rândul să se scaneze teza mea, am constatat cu stupoare că în locul tezei mele a fost scanată o foaie goală de examen, fără numele meu, fără numărul meu de concurs și fără semnătura mea înscrisă pe teză. Așa ceva nu este prevăzut nicăieri în metodologie. Am predat practic teza semnată de mine și ștampilată de comisia de supraveghere, teza pe care completasem timp de 4 ore, pentru ca să asist la scanarea unei teze goale care nu îmi aparținea.
De asemenea, mi s-a confiscat inclusiv caietul de examen pe care lucrasem, deși acesta poate fi reținut, conform metodologiei, doar studenților care părăsesc sala în primele 3 ore. Consider că este un abuz fără precedent și nu voi permite perpetuarea acestuia. Am depus contestație, însă voi continua demersurile și în instanță pentru clarificarea situației și pentru ca niciun alt medic să nu mai fie umilit în acest mod!” a declarat Brîndușa Lungu, participant în cadrul concursului național de rezidențiat - sesiunea noiembrie 2016.
„Liga Studenților consideră că temeinica pregătire a studenților mediciniști, inserția și susținerea lor echitabilă în sistemul de sănătate publică reprezintă adevărate probleme de siguranță națională, care au fost ignorate total în România ultimilor ani. Prin perpetuarea tehnicilor de fraudare a examenelor în timpul celor șase ani de facultate, fără ca universitățile să ia vreo măsură pentru stoparea corupției, și prin organizarea dezastruoasă a examenului de intrare în rezidențiat riscăm pe de o parte să trimitem în sistemul de sănătate tineri nepregătiți și dezorientați, capabili să comită acte de malpraxis, iar pe de cealaltă parte lăsăm anual mii de tineri absolvenți fără un loc de muncă, aceștia luând drumul străinătății, deși nevoia de personal în România este acută. În ceea ce privește situația eliminării din concurs la Iași a unei candidate, acest abuz foarte grav al comisiei locale de rezidențiat nu va rămâne nesancționat, Liga Studenților urmând a face toate demersurile legale necesare având în vedere că un tânăr medic a fost grav prejudiciat” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.