Deşi nu apare în scrisoarea către FMI, taxa suplimentară care va scumpi cu circa 50 de bani fiecare litru de combustibil se va aplica de la 1 aprilie, adică peste doar o lună.
Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va aproba scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional dacă acesta va include taxa de 7 eurocenţi pe combustibili sau "electorata", proiectul de scădere a ratelor la bancă. Premierul Victor Ponta s-a grăbit să îl asigure pe preşedinte că scrisoarea de intenţie nu cuprinde cele două elemente. Anunţul premierului a indus în eroare majoritatea românilor, care au înţeles că măsurile nu se vor aplica.
"În realitate, ambele măsuri vor fi implementate. Traian Băsescu a cerut ca ele să nu apară în documentul către FMI, aşa încât să îl poată aproba fără să îşi încălce propriile principii. Preşedintele a declarat de multe ori că nu este de acord cu aceste iniţiative", a explicat, pentru EVZ, ex-ministrul de Finanţe în cabinetul Emil Boc, Gheorghe Ialomiţianu. Într-o formulare mai tehnică, chiar premierul a anunţat că noua taxă pe benzină va fi introdusă. "Acciza nici nu avea ce căuta acolo (în scrisoarea de intenţie către FMI) deoarece este un act în vigoare, or, într-o nouă scrisoare nu se trec decât viitoare obligaţii", a spus Ponta.
20 de lei în plus la plinul de benzină
Altfel spus, Ponta a reamintit că taxa de 7 eurocenţi pentru combustibili a fost deja aprobată prin ordonanţă de urgenţă, deci va intra automat în vigoare de la data de 1 aprilie. Martie devine astfel ultima lună cu combustibili mai ieftini. Odată cu introducerea taxei, fiecare litru de benzină sau motorină se va scumpi considerabil. Celor 7 eurocenţi li se va aplica şi TVA de 24%. Per total, litrul de benzină şi motorină se va scumpi cu circa 50 de bani. Proprietarul unei maşini care are un rezervor de circa 40 de litri va plăti, aşadar, în fiecare lună, 20 de lei în plus pentru a face plinul, ceea ce înseamnă aproape 250 de lei într-un an.
Urmează electorata
"Electorata" nu a fost încă aprobată de Guvern. Gheorghe Ialomiţianu explică artificiul prin care Guvernul va ascunde "electorata" în scrisoarea de intenţie către FMI. "Chiar dacă nu va fi prevăzută ca măsură concretă în scrisoare, cel mai probabil, aceasta va fi ascunsă într-o exprimare mai largă, de genul «Guvernul a luat toate măsurile pentru stimularea consumului »", a spus Ialomiţianu.
Potrivit planurilor Executivului, acest proiect ar trebui să scadă, per total, ratele românilor cu circa 4 miliarde de lei, bani care vor putea fi folosiţi pentru consum.
Traian Băsescu a atras atenţia că, pe de o parte, "electorata" este o "măsură inechitabilă", în condiţiile în care cei care vor beneficia de reducerea ratelor vor fi doar românii cu salarii sub venitul mediu.
Pe de altă parte, cine va apela la această măsură poate ieşi în pierdere.
Astfel, după ce timp de doi ani vor plăti rate mai mici, clienţii băncilor vor avea de achitat un cost total mai mare pentru credit, pentru că "se prelungeşte perioada de rambursare a acestuia şi, implicit, cresc costul creditului şi dobânzile plătite", a spus Băsescu.