O anumită combinaţie între fitness şi dietă te poate ajuta să slăbeşti sănătos şi să te menţii în formă.
Du-te la sală de trei ori pe săptămână şi renunţă la alimentele bogate în carbohidraţi (paste, cartofi) sau grăsime (unt), dacă vrei să fii în formă. Ca să dai jos burtica, nu este cazul să faci exces de exerciţii, ci mai bine combini un program de antrenament mediu cu o dietă echilibrată.
„Nu recomand exclusiv aparate, ci combinaţia antrenament cu dietă şi chiar masaj, dacă se poate“, te învaţă cum să te menţii în formă Diana Oprea, fostă campioană mondială la fitness şi antrenor la World Class Center, din Bucureşti.
Nu-i nevoie de antrenament zilnic. Pentru a-ţi tonifia corpul, nu este nevoie să faci în fiecare zi antrenament. Recomandarea specialiştilor este să-ţi laşi organismul să se recupereze după efortul fizic. De aceea, este indicat să faci exerciţii cu o pauză de măcar o zi între ele.
„Dacă lucrezi în fiecare zi, poţi intra în stare de oboseală cronică“, atrage atenţia Florin Suciu, specialist în fitness la Wellnes Club by Elmec. „Trebuie să se combine efortul anaerob (exerciţiile din sala de fitness) cu exerciţii de tip cardio (alergare pe bandă, mers pe bicicletă şi diferite tipuri de dans aerobic sau step)“, adaugă Diana Oprea.
De asemenea, specialiştii în fitness te sfătuiesc să-ţi lucrezi alternativ diferite grupe de muşchi, pentru a nu risca să dezvolţi doar o anumită parte a corpului.
Nu uita de stretching. Chiar dacă studiile recente arată că exerciţiile de întindere (stretching) nu previn în întregime accidentările, specialiştii îţi recomandă să nu renunţi la obiceiul de a-ţi pregăti musculatura înaintea fiecărui antrenament. „Exerciţiile de întindere se pot face înainte, în timpul şi după antrenament. Stretchingul creşte practic flexibilitatea muşchiului şi rezistenţa acestuia la exerciţiile de forţă“, apreciază Florin Suciu. Combină dieta cu exerciţiile dacă vrei să scapi de burtă. Exerciţiile pentru abdomen nu sunt suficiente pentru a da jos burtica, te mai avertizează specialiştii în fitness.
Soluţia ar fi să reduci grăsimea de pe întregul corp printr-o dietă săracă în calorii, combinată cu un program de ridicare de greutăţi şi unul cardio, prin care să arzi surplusul de calorii. „În cele mai multe cazuri, dieta reprezintă, poate, cea mai importantă parte din programul de slăbit. Trebuie înţeles faptul că dieta şi exerciţiile merg mână în mână. Una fără cealaltă nu dau rezultate“, mai spune Diana Oprea.
Redu aportul de carbohidraţi şi grăsimi. Pentru a slăbi, nu este de ajuns să tai din calorii. Important este şi aportul de carbohidraţi, grăsimi şi proteine.
„Contează proporţia nutrienţilor pentru a slăbi sănătos“, spune Luiza Bucur, antrenor fitness şi specialist în nutriţie la National Fitness Center. Pentru a pierde kilograme, este important să înveţi să-ţi controlezi nivelul insulinei. Atunci când consumi calorii în cantităţi excesive sau produse bogate în carbohidraţi (făinoasele), zahărul din organism creşte. Drept urmare, pancreasul secretă insulină pentru a diminua nivelul zahărului.
Acest lucru nu numai că ridică riscul de diabet, ci ajută organismul să depoziteze cât mai multă grăsime. Ai putea contracara acest efect printr-o alimentaţie echilibrată de proteine, carbohidraţi şi grăsimi.