Cel mai slab leu din ultimele luni

Leul s-a depreciat ușor în ultimele zile în raport cu moneda europeană, dar și față de cea americană, dolarul crescând vertiginos în ultimele luni.

Principalele efecte ale deprecierii leului sunt ușoare scumpiri ale ratelor creditelor în euro, pentru debitorii cu venituri în lei, și scăderi ușoare ale prețului benzinei. În ceea ce privește evoluția față de euro, ieri, banca centrală a indicat un curs de 4,4421 lei/euro, cel mai prost nivel pentru moneda națională de pe data de 8 august încoace. Motivele scăderii leului țin de evoluția piețelor financiare la nivel internațional, dar și de incertitudinea de la nivel politic. Analiștii ING Bank România pun deprecierea leului pe seama „persistenței unui grad de incertitudine în sfera politică după rezultatul surprinzător al alegerilor de duminică”. În aceste condiții, o revenire bruscă a leului pare dificilă, anticipează aceștia.

Chiar dacă deprecierea leului nu este încă motiv de îngrijorare pentru cei cu credite în moneda europeană, evoluția din ultimele luni este un bun argument pentru o pledoarie pro credite în lei.

Împrumuturi în moneda națională

Împrumutând lei, românii nu se mai expun riscului valutar și nu mai sunt nevoiți să suporte fluctuațiile de curs de fiecare dată când fac conversia din lei în euro pentru a plata ratei. Mai ales că, împrumuturile de nevoi personale în lei au chiar dobânzi mai mici decât cele în euro. Pentru credite ipotecare mai sunt încă disponibile fonduri prin programul „Prima casă”, unde dobânzile coboară chiar sub 5%. Există însă și ipotecare în lei cu costuri de circa 5%, în afara „Primei case”.

În raport cu dolarul american, leul a suferit anul acesta una dintre cele mai acute deprecieri.

Scădere cu 8% a leului față de dolar

În prezent, cursul BNR este cu circa 8% mai mare decât a fost la începutul anului. Scăderea leului este o urmare a deprecierii euro față de dolar.

Românii simt cel mai bine influența dolarului în prețul benzinei, în condițiile în care barilul de petrol este exprimat în dolari. Așa se face că, deși petrolul s-a ieftinit mult în ultimul timp, creșterea dolarului a compensat această scădere.

Prin urmare, prețul final al benzinei și motorinei a scăzut în țările din UE, inclusiv în România, mai puțin decât în alte zone ale lumii.