Situație SCANDALOASĂ în cazul POLIȚELOR RCA. Cât plătește un tânar de 30 de ani

Sute de oameni au protestat in fata Palatului Parlamentului, nemultumiti de cresterea continua a pretului RCA-ului.

"Enorm. Eu platesc 800 de lei pe jumatate de an, si am 24 de ani. Nu e normal", spune o soferita, completata de un alt protestatar: "eu platesc 2200 de lei".

Costul crește în funcţie de tipul de motorizare al maşinii, vechimea şi vârstă şoferului. Se adaugă însă o normă impusă de Auoritatea de supraveghere financiară: firmele de asigurări trebuie să aibă profit. Cine iese în pierdere, poate fi închis. Aşa că preţul RCA, spun asigurătorii, reflectă realitatea pieţei.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de această situaţie şi au cerut parlamentarilor desfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe care o consideră vinovată pentru problemele lor.

Protestatarii mai acuză și că în timp ce preţurile la RCA au crescut, firmele de asigurări nu se grăbesc să achite reparaţiile făcute de service-uri în baza poliţei.

"Recuperarea banilor pentru despăgubiri a devenit o misiune imposibilă în România. Acei bani se recuperează numai în instanţa, durează aproximativ 3 ani de zile, pentru sumele neîncasate, service-urile plătesc deja TVA. Pentru nişte bani pe care nu i-a încasat", spune Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Nu toate firmele de asigurări sunt însă în această situaţie. Doar două, aflate în reorganizare judiciară - Astra şi Carpatica, au astfel de probleme. Au ajuns aici, spun specialiştii, pentru că nu au păstrat limita de profit. Firmele au vândut poliţe foarte ieftine pe care ulterior nu le-ar mai fi putut onora.

De cealaltă parte, reprezentanţii ASF susţin într-un comunicat de presă că nu ei stabilesc tarifele RCA-ului ci companiile de asigurări pe care le avertizează să nu apeleze la majorări, că să-şi acopere pierderile. Tot reprezentanţii ASF le transmit protestatarilor că sunt deschişi dialogului.

sursa: stirileprotv.ro