Situație gravă în spitalele din România! Intervențiile chirugicale sunt amânate. Pacienţii, în mare pericol din cauza lipsei de sânge

Sursa foto: gov.ro

Multe spitale din țară au fost nevoite să amâne intervențiile chirurgicale din cauza crize de sânge. Numărul operațiilor a crescut mult în ultima perioadă, iar cererea de sânge este mult mai mare decât în anii trecuți.

Criză de sânge în mai multe spitale din România. În unele unități medicii au fost nevoiți să amâne intervențiile chirugicale și să opereze doar urgențele majore. La Galați au fost amânate mai multe operații deoarece nu existat în spital sânge din grupa A. Apoi a apărut și o criză de sânge din Grupa B.

„Ieri am avut trei cazuri, pacienți cu patologie complexă, oncologică, grupa A2 pozitiv, nu am avut sânge, stoc, să intru în operație. Astăzi, la fel. Astăzi a intervenit o lipsă și la grupa B“, declarat medicul chirurg Paul Ichim, de la Spitalul Clinic de Urgență Galați, citat de stirileprotv.ro.

Explicația pentru această situație este simplă. După pauza din pandemie când multe spitale au tratat doar bolnavi de coronavirus, acum numărul intervențiilor chirurgicale a crescut mult. Chiar dacă numărul de donatori de sânge a rămas constant, el este încă mic comparativ cu necesitățile spitalelor.

Ajung târziu la medic

Mai grav este că mulți pacienți au așteptat să treacă pandemia pentru a merge la medic. Unii dintre ei ajung direct pe masa de operație. Mulți descoperă că au probleme grave de sănătate, care au fost ignorate în timpul pandemiei de coronavirus. Chirurgii trebuie să aleagă care dintre cazuri sunt mai urgente în condițiile în care spitalele nu au suficient sânge.

„Patologia diferă față de acum doi ani. E mai gravă. Pacienți decompensați, mai multe cazuri oncologice neglijate. Și normal că solicitarea este mai mare, de sânge, decât era acum doi ani, să zicem. Și acum suntem pur și simplu blocați, nu putem programa la operat, operăm doar urgențele, că acolo e ori-ori“, a mai spus medicul.

Donarea nu este periculoasă

Donarea de sânge nu este periculoasă și nici nu are efecte adverse. Procedura este foarte simplă. Trebuie doar să aveţi între 18 şi 62 de ani, peste 50 de kilograme şi tensiune arterială normală. Donatorii au o serie de beneficii. Primesc șase bonuri de masă, transport gratuit și o zi liberă de la serviciu sau cursuri în cazul elevilor și studenților. În plus, Centrul vă poate face şi un set de analize gratuite, pentru că sângele donat este testat.