Situație fără precendent în Spania. Ibericii au intrat în greva foamei din cauza turiștilor
- Cristian Raducanu
- 17 aprilie 2024, 07:26
Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume. Cu toate acestea mișcările anti-turistice s-au înmulțit în statul iberic. Spanioli din arhipelagul Gran Canaria, Mallorca și până pe Costa del Sol solicită guvernului să ia măsuri concrete pentru bunăstarea locuitorilor afectați din ce în ce mai mult de boom-ul turistic.
Spania se confruntă cu turismul excesiv
Spaniolii din Insulele Canare reclamă faptul că Guvernul de la Madrid este mai preocupat de politicile în domeniul turismului decât bunăstarea cetățenilor și a mediului înconjurător. „Insulele noastre sunt o comoară și trebuie apărate” afrimă membrii din grupul „Canarias se agota” ( n.r. Insulele Canare sunt epuizate). Un grup pornit cu scopul de a opri construcția a două complexuri hoteliere în Tenerife.
Membrii grupului sunt atât de disperați încât unii dintre ei au intrat în greva foamei în speranța că vor pune presiune pe autoritățile centrale. În 2023, Insulele Canare au fost vizitate de 16 milioane de turiști, o cifră cu mult peste 2,2 milioane de locuitori cât număra arhipelagaul din largul coastei vest-africante.
Turiștii au creat nemulțumirile și în rândul locuitorilor din Malaga, centrul distracției de pe Costa del Sol. Ibericii s-au organizat în mișcări anti-turistice în mai multe regiuni din Spania. Mișcări care de altfel, devin din ce în ce mai populare pe rețelele sociale.
Spaniolii au intrat în greva foamei
În sudul mării Mediterane în Insula Mallorca, spaniolii au montat afișe false la intrarea pe însoritele plaje ale insulei în care anunțau căderi de pietre sau înțepături de meduze veninoase. Toate cu scopul de a-i trimite pe turiști acasă. Presiunea imobiliară și creșterea chiriilor i-au determinat pe mulți dintre localnici să se mute în zonele de periferie.
În Catalonia, o regiune care a intrat deja în al treilea an de secetă, complexurile turistice pun presiune pe rezerva de apă, limitată deja. Vicepreședintele unui patronat turistic a dat asigurări presei că sectorul turistic nu urmărește să doboare recordurile în privința numărului de turiști, ci, industria hotelieră urmărește să „bată recordul de satisfacție al publicului, astfel încât populația să fie mai binevoitoare”.
Provocări uriașe pentru autoritățile din Spania
Problema nu a apărut recent. Încă din 2010 localnicii din Spania, în special cei din Barcelona, s-au mobilizat împotriva turismului excesiv. Exasperarea a fost accentuată și de criza de Covid din 2019. Cu toate acestea, peste 85 de milioane de turiști au vizitat Spania în cursul anului trecut. Iar în acest an, hotelierii se așteaptă la un nou record.
În aceste condiții autoritățile locale recurg la fel de fel de strategii pentru a reduce gălăgia și pentru a limita numărul de turiști care se plimbă prin centrele istorice. De exemplu, în orașul istoric San Sebastian administrația locală a interzis folosirea difuzoarelor în timpul vizitelor ghidate.
12,8% din PIB provine din turism
Un alt caz este cel al orașului Sevilia care ar putea introduce o taxă suplimentară pentru nerezidenți care vor să viziteze Plaza de Espana. În tot acest timp Barcelona a scos de Google Maps o linia de autobuz pentru a o reda locanicilor.
Totuși, deciziile restrictive sunt greu de pus în practică, de vreme ce 12,8% din PIB-ul Spaniei este asigurat de industria turistiscă. O industrie, care totodată ocupă 12,6% din piața muncii. Ministrul locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez a declarat că reprecusiuunile turismului excesiv asupra pieție imobiliare impun „luarea de măsuri pentru a limita numărul de apartamente turistice, dar guvernul este „conştient de importanţa sectorului turistic”, potrivit cotidianului El Pais.