Situație explozivă. Un lider de sindicat, pensionar, face saltul de la șef de post la parlamentar

Dumitru Coarnă, mult mediatizatul președinte al FSNPPC, un important sindicat din MAI și vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Naționale Sindicale Cartel ALFA, a ieșit din nou la rampă. 

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, susține că acesta se află în spatele protestului care a avut loc marți în paralel cu prezentarea bilanțului MAI, când mai mulți polițiști au huiduit la scenă deschisă, pe scările Ministerului.

Vela a avut o ieșire dură la adresa lui Dumitru Coarnă: „Să-și ducă vuvuzelele la IGPR nu la MAI. Este o manevră politică”. El spune că sindicaliștii care protestează sunt conduși de un pensionar care are venituri mai mari decât salariul ministrului și care are „preocupări electorale”.

Coarnă este dat de exemplu în primul rând pentru modul cum a reușit să orchestreze interesele legitime ale personalului activ al MAI în jurul intereselor sale personale.

Acesta a  găsit de cuvință că cel mai bun moment pentru a-și arăta interesul pentru problemele membrilor sindicali, respectiv acordarea drepturilor bănești, a fost organizarea unui protest neaotorizat în fața sediului MAI, deși, în paralel, la aceeași locație, se desfășura bilanțul activității Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2019, unde printre invitați se află și președintele Klaus Iohannis.

La protest au participat aproximativ 100 de polițiști sosiți din toată țara. Surse din sindicat susțin că participanții au fost păcăliți de Coarnă că protestul este unul autorizat și că în cele din urmă, unii dintre ei, s-au convins că este o întrunire folositoare doar liderului lor, care și-a afirmat dorința de a participa pe liste la apropiatele alegeri parlamentare.

Chiar Dumitru Coarnă a confirmat în cursul zilei de 3 martie la un post de televiziune că a urmărit un asemenea scop și în anul 2016, respectiv includerea să pe listele aferente alegerilor parlamentare.

El este susținut în demersul său de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, cu care se află într-o legătură de amiciție încă din perioada în care primul deținea funcția de șef de post iar al doilea de primar al localității Vâlcelele din jud. Călărași.

Tot surse din sindicat mai spun că liderul Coarnă s-ar fi folosit de această acțiune de protest, neavizată de Primăria Capitalei, pentru disimularea unor cheltuieli efectuate de FSNPPC, ce nu ar avea la bază operațiuni reale.

Tipul acesta de protest, marca Coarnă, organizat pentru tulburarea unor evenimente de interes public aflate în derulare, nu este unul singular. Astfel, președintele FSNPPC a procedat în mod similar, pichetând sediul MAI, și în cursul lunii februarie 2019, când concomitent cu protestul se derula reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), la care participau toți miniștrii afacerilor interne din UE, acțiunea fiind o palmă la adresa României în plan internațional.

În ceea ce privește modul în care Dumitru Coarnă gestionează veniturile federației sindicale, puțină lume știe că SNPPC a investit prin intermediul societății Gurin Impex SRL suma de 1,6 milioane de lei într-o clădire despre care se spune că nu deține autorizație de construire.

Mai precis, în anul 2008, societatea în cauză a primit autorizația de construire a unui teren de tenis, însă după o perioadă a fost obligată de instanță să demoleze construcțiile. Procesul a fost demarat în 2013, iar în 2015 instanța a decis că s-a ridicat ilegal trebuie demolat.

În 2011, șefii sindicatului au înființat Eurosind SRL care ulterior s-a asociat cu firma Gurin Impex SRL, prima firmă stabilindu-și astfel punctul de lucru în Clubul Sportiv Olimpia din București. De asemenea, Eurosind SRL și Gurin Impex SRL au derulat operațiuni comerciale și cu Eurosind Magic Club SRL, astfel că o parte însemnată a veniturilor SNPPC, obținute din cotizațiile polițiștilor, s-au scurs către aceste firme, având în vedere că, numai între anii 2017-2018, sindicatul a rulat peste 15 milioane de lei.

Ulterior, respectiv în anul 2012, SNPPC a achiziționat un apartament în București, Calea Vitan-Bârzești, contra sumei de 50.717 euro, conform unui articol de presă. Imobil despre care nu se știe cui îi folosește. Mai mult, în ziua de 10.04.2019, prin intermediul aceleiași Eurosind SRL, SNPPC a creat o altă drenă de ieșire a banilor din cotizații, înființând Agenția de Turism Impala Grand Tour, promovată intens pe site-ul sindicatului.

Că pensionar de lux, șeful de sindicat stă foarte bine, el având împreună cu soția, un venit de peste 332.000 lei/an. Potrivit declarației de avere (aici), Dumitru Coarnă primește o pensie de 60.000 lei/an, un salariu de la FSNPPC de 151.091 lei/an, venituri de la Consiliul Economic și Social, unde figurează că membru, în sumă de 26.256 lei/an și redevențe agricole în valoare de 3.000 lei/an, iar soția să, obține venituri de 40.800 lei/an de la o instituție de învățământ din București, unde figurează că profesor și 50.000 lei/an de la un After School.

Totodată, soții Coarnă dețin un teren agricol, dobândit în anul 1995, în suprafață de 6,75 ha, dat în arendă și un apartament în București, în suprafață de 73 mp, achiziționat în anul 2010. În plus, sindicalistul mai deține un autoturism Opel din 2017, bijuterii de 5.000 de euro și depozite în bănci de 11. 000 de euro și 180. 000 lei.