Duminică a fost o zi extrem de grea pentru cadrele medicale de la spitalele din Ploiești. Prefectura Prahova anunță faptul că ”situaţia devine disperată”. Mai bine de 30 de pacienți sunt în UPU, în așteptarea unui loc pentru internare.
Cristian Ionescu, prefectul județului, a vorbit public despre situația din spitale și a lansat un apel pentru a rezolva problema. Autoritățile roagă managerii din spitalele non-COVID și medicii de familie să se implice în această luptă. Cadrele medicale din spitalele COVID-19 au nevoie de ajutor, făcând față cu greu numărului mare de infectări zilnice. Acesta susține că ”situaţia devine disperată în rândul personalului medical, bolnavii sunt tot mai epuizaţi de la o zi la alta în aşteptarea unui loc în spital”.
Apelul lansat de către prefectul Cristian Ionescu a fost făcut public printr-un comunicat transmis duminică după-amiază de către Prefectura Prahova.
”Prefectul Cristian Ionescu face un apel către managerii de spitale din judeţul Prahova şi către medicii de familie să se implice cu toate resursele de care dispun pentru a veni în sprijinul personalului medical de la UPU şi Spitalul Judeţean Ploieşti. Cele două unităţi medicale fac faţă cu greu numărului foarte mare de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, situaţia devine disperată în rândul personalului medical, bolnavii sunt tot mai epuizaţi de la o zi la alta în aşteptarea unui loc în spital”, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Prahova.
Atunci când a lansat acest apel, oficialul s-a gândit la modul în care viețile românilor pot fi salvate. Pacienții cu forme medii din spitalele din Ploiești ar putea fi transferați în alte spitale. În cazul persoanelor cu forme ușoare de COVID-19, aceștia pot fi externați și puși sub supravegherea medicilor de familie din județ. Prefectul susține că, aplicând această schemă, ”ar însemna o şansă în plus pentru a salva o viaţă”.
Autoritățile cer ajutor! Nu mai sunt locuri libere la ATI Prahova
Oficialul susține că, pacienții care nu depind de aparatura de la ATI, pot fi preluați de alte spitale din județ. Tocmai pentru acest lucru cere implicarea managerilor tuturor spitalelor non-COVID.
“Se poate mai multă implicare din partea managerilor de spitale, cu puţină voinţă şi conştiinţă cred că se mai pot găsi soluţii. Nu ne putem permite intrarea în colaps a celor mai importante unităţi medicale ale judeţului. Solicit o mai mare implicare şi din partea medicilor de familie, care pot reprezenta un suport important pentru colegii lor aflaţi în prima linie, prin consilierea şi îngrijirea la domiciliu a pacienţilor cu forme uşoare ale bolii”, transmite prefectul de Prahova.
Județul Prahova are în total un număr de 27 de spitale. 17 dintre acestea sunt de stat, din care 10 sunt destinate pacienților de COVID-19. În cazul celor 10 spitale private, jumătate dintre ele primesc bolnavi cu această patologie. Autoritățile au precizat faptul că, din cele 10 unități medicale private, doar în cazul uneia servicii nu pot fi decontate deoarece nu este în contract cu CAS.
Conform informațiilor transmise de prefect, secțiile ATI nu mai au disponibil niciun pat liber din cele 26 totale. Nici în cazul paturilor alocate patologiei COVID-19 lucrurile nu stau mai bine. Sunt ocupate un număr de 708 paturi, ceea ce înseamnă că este deja depășită capacitatea spitalelor destinate pacienților infectați cu coronavirus. În județul Prahova, sunt raportate zilnic 850 de noi cazuri, iar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 18 decese.
”În UPU, numărul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care aşteaptă un loc în spitale trece de 30”, mai informează Prefectura.