Situație critică în România. Fermierii, apel disperat către autorități. Pierdere uriașă

Situație critică în România. Fermierii, apel disperat către autorități. Pierdere uriașă

Seceta extremă a făcut prăpăd în sud-estul României. Fermierii din Galați, una dintre cele mai afectate zone, transmit un mesaj disperat către autorități. Fermierii solicit de la autorități un ajutor pe minimis pentru a îi ajuta să depășească această situație critică.

„Știm că situația este grea peste tot dar ne deranjează faptul că absolut nimeni nu se întreabă: ”voi ce probleme aveti?”.  Vorbeam zilele trecut cu unul dintre cei care ar trebui să ia decizii pentru noi iar răspunsul acestuia ma frapat. A spus: de unde vreți să vă mai dea statul și vouă dacă toate afacerile s-au închis. Bine că pe hotelieri toți îi întreabă. Chiar m-a indignat, adică agricultura așa o judeci, când agricultura e ramura principală, când agricultura a mers bine și s-au făcut producții de floarea-soarelui și a pus pe primul loc România la producții,  la fel pentru porumb, atunci toți se lăudau că e foarte bine cu agricultura. Deci aș vrea să îi rog: nu vă întoarceți fața de la cei care produ hrana”, a fost apelul agricultoarei către autorități.

„Am 330 de hectare de floarea-soarelui care vor fi semănate, am început la semănat, dar cum spun, am văzut că în jur au semănat majoritatea, dar noi punem pe pământ uscat sămânța, nu vă închipuiți, nu am cuvinte să spun cât e de uscat pământul. Vom mai merge pe 215 hectare de porumb, 30 de hectare de soia pe care le avem la irigat. Mazăre 330 de hectare pe care le-am semănat, au răsărit , dar au rămas așa, dacă mai ține seceta se va usca și aceasta care a răsărit. Problema și mai mare este că acolo unde suprafețele sunt calamitate 100% și trebuie întoarse solele  trebuie să băgăm discul iar la uscăciunea care este pe câmp băgând discul se evaporă și mai mult apa și așa puțină din sol. Așadar nu poți semăna latceva în aceste condiții”, a mai declarat fermiera.

„Dacă nu e grâu, nu e pâine, dar vedeți că ieri ministrul agriculturii vorbea că avem cereale destule pe stoc, eu știu unde or avea, sau până la recoltă, dar care recoltă? În partea de vest am înțeles că ei nu se confruntă cu probleme, acolo unii au făcut deja contracte pentru vânzarea cerealelor, îmi spuneau, am făcut pentru 600 de tone cu 0.70 de bani și îi părea rău ca a făcut contractul că sigur prețurile se vor duce în sus dacă nu sunt producții. Deși acum nu este momentuld e făcut contracte că trebuie să vezi la recoltă, ce iese și atunci, de obicei, întotdeauna se constata că prețul la recoltă era mai mare, când erau producții scădea. Acum nu pot să preconizez ce evoluție va fi”, a punctat agricultoarea din Galați.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De la LAPAR (fermiera din Galați face parte și din Consiliul Director al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR n.r) tot ne-au mai trimis scrisorile transmise către Minister, de exemplu o scrisoare în care urma acolo ca să facă comisiile, să ne organizeze la nivel de prefectură comisiile pentru a începe analiza privind calamitățile, dar pe Galați nu au făcut nimic. Lângă mine este un fermier care are vreo 2.000 de hectare care nu are nimic la irigat. Deci vrem să tragem un semnal de alarmă că siuația este extrem de gravă”, a conchis Ostansa Stroe.