Medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a tras un semnal de alarmă legat de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus.
El a comentat, joi, la Sinteza zilei, cele mai noi date privind numărul de cazuri de infectare din Europa. În acest clasament, România ocupă locul 3, după Portugalia și Suedia.
„Trebuie să facem cu toții un efort individual ca să avem un răspuns colectiv, ca să putem să scădeam această incidență până în zona verde, pentru că discuția la nivelul Uniunii Europene privind libera circulație a cetățenilor în spațiul comunitar pune o anumită problemă: țările care depășesc media Uniunii Europene s-ar putea să fie constrânse, dacă doresc să-și trimită cetățenii în celelalte țări care sunt în zona verde, ca aceștia să stea două săptămâni în izolare. Lucrul acesta ar limita foarte mult circulația cetățenilor români”, a spus Alexandru Rafila, adăugând că Estonia va băga în carantină cetățenii care vin din țara noastră, Bulgaria și Polonia.
Amintim că Danemarca își deschide granițele de mâine, mai puțin pentru şase ţări, printre care se numără și România. Decizia este luată pe baza evoluţiei epidemiei de coronavirus în fiecare dintre acestea, a anunţat joi Ministerul danez de Externe, potrivit agenţiei DPA.
Alexandru Rafila anunță cifrele dezastrului. Suntem pe locul 3 în UE! „O să avem probleme”
Prof. dr. Alexandru Rafila a afirmat luni, la Antena 3, că trasmiterea infecției cu Covid-19 este deosebit de accentuată în România.
„Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel mondial”, a spus profesorul Rafila.
Măsuri simple, pentru o vară liniștită
„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și că epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importantă ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens”, a declarat reprezentantul OMS în România.