Situație alarmantă pe litoral. Zeci de focare și spitale aproape de refuz

Cu o incidență îngrijorătoare a cazurilor de COVID-19, care în municipiul Constanța a depășit deja rata de 2 la mia de locuitori, și cu un număr din ce în ce mai mare de focare în județ, de la Mangalia la Năvodari, autoritățile de pe litoral se pregătesc pentru ce e mai rău.

Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța a decis suplimentarea locurilor la Terapie Intensivă, cu paturi la Spitalul Municipal Mangalia, după ce la Spitalul de Boli Infecțioase capacitatea a fost deja depășită. În județul Constanța, pentru tratarea bolnavilor COVID-19 erau puse la dispoziție 607 paturi. Acestea erau distribuite, luni, astfel: la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120-119 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100-92 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150-94 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107-95 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (56- 54 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74-1 ocupat).

Zeci de focare de infecție cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele zile, cele mai multe cazuri fiind înregistrate, potrivit datelor raportate de DSP Constanța, la Șantierul Naval Damen Mangalia, Academia Hagi, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, în școli din municipiu și din județ, unde numărul elevilor și profesorul a crescut alarmant. Ultima raportare arată 185 de cazuri, din care 77 de elevi, 20 de studenți, 66 de profesori și 13 personal auxiliar din învățământul constănțean fiind confirmați pozitiv.

Numai în seara zilei de luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, convocat de prefectul Silviu Coșa, a modificat scenariile în 38 de școli și grădinițe din cauza infectărilor sau ca urmare a ratei incidenței cumulate între 1/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Pe de altă parte, în urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, până în acest moment au fost confirmate 316 cazuri de infectare în rândul personalului, cu opt mai mulți decât duminică: medici (83), asistenți medicali (129) și personal auxiliar (104).

Având în vedere că în municipiul Constanța rata de incidență a îmbolnăvirilor de COVID-19 este deja de 2,1 la mia de locuitori, autoritățile se pregătesc să ia măsuri împotriva agenților economici care nu închid restaurantele la ora 23,00, permițând, în timpul zilei, un grad de ocupare de 30%. De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, în județul Constanța au fost confirmate 4.313 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 97 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.