Situația devine alarmantă în vestul țării, în timp ce autoritățile nu se grăbesc să comunice realitatea. Deja 10 cadre medicale sunt confirmate cu COVID 19 la Spitalul Județean Arad, iar un calcul simplu ne arată că fiecare ar fi putut avea, în medie minim doi contacți. Alte cadre medicale, de la cel puțin două unități medicale importante din Timioșoara au intrat în contact cu pacienți infectați, fără să suspecteze acest lucru.
Deși oficial cifrele nu au fost comunicate, situația în Spitalul Județean Arad arăta astfel, ieri: 5 medici confirmați (doi la UPU, câte unul în secțiile de Boli Infecțioase. ATIO și Gastroenterologie), plus un asitent de la Medicină Legală și un infirmier. Doi dintre medici au fost transportați, pentru tratament, la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara. Între timp, virusul a fost confirmat și în cazul altor două asistente medicale și se așteaptă restul rezultatelor testelor, arată surasele Evz.ro.
Într-un comentariu la o postare publică pe Facebook, legat de modul în care autoritățile gestionează criza generată de acest nou virus, dr. Zeno Moldovan a punctat: „Nu cred că situaţia ţine de medici sau asistente, ci de decidenţi. 1.Personalul sanitar trebuie urgent protejat cu echipamente; 2.La Arad nu există mari depozite farmaceutice regionale, toate sunt la Timişoara;
3.Spitalele arădene, din lipsă de antivirale, nu pot aplica scheme de tratament, ca la Timişoara; 3.Până azi (sâmbătă, 28 martie-n.r.), nici un medic de familie sau specialist de ambulator, din judeţ, nu a fost contactat, pentru a fi minim ajutat, cu vizieră, măşti, mănuşi, dezinfectante pentru medic şi asistentă; 4.Majoritatea medicilor de familie sunt mai în vârstă şi sunt populaţie ţintă;
5.Cu regret constat că la Arad nu avem un <cap limpede>, se aşteaptă şi se aplică <orbeşte>recomandările <de sus>; Aşa se explică de ce medici internaţi sau carantinaţi au aşteptat, zile întregi testarea; 6.Capacitatea de testare de azi a României, până la 2.500 teste/zi, este minusculă. Chiar dacă se vor aduce aparate şi teste, nu prea avem pesonal instruit să lucreze analize genetice şi serologice”, conform Caon.ro.
Pacient cu COVID 19 testat în ultima zi de viață
„Pacientul zero” din Arad a fost un pastor de 64 de ani, despre care s-a crezut inițial că suferă de o formă mai complicată de pneumonie și care a fost internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, unde, de altfel, a mai fost internat și în trecut.
Între 2- și 23 martie acesta a fost spitalizat, abia în acest interval a fost testat, iar când rezultatul a ieșit pozitiv deja era prea târziu: pacientul a murit în timp ce trebuia transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, iar toate cadrele medicale care au avut contact cu el au intrat în panică. În perioada aceasta urmează să apară rezultatele și restului personalului medical testat care, momentan, e în autoizolare.
Pacientul 26, mort la Institutul de Boli Cardiovasculare
Un caz relativ similar, în care se așteaptă mai multe care medicale să fie afectate e decesului cu numărul 26 înregistrat sâmbătă, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. În vârstă de 65 de ani, acesta a fost internat în data de 10 martie. ”Din data de 25 martie se află intubat în secția de ATI.
În data de 27 martie a fost confirmat pozitiv la COVID 19. În aceeași dată a decedat”, a transmis DSP Timiș care anunță și că în acest caz s-a declanșat ancheta epidemiologică pentru a fi instituite măsurile necesare. Altfel spus, ori a ajuns infectat, opri s-a infectat pe parcurs, cer este că mai bine de două săptămâni nimeni nu și-a pus problema că ar fi contagios.
Conform ultimei raportări a Ministerului Sănătății privind cadrele medicale infectate cu COVID 19, de vineri, la nivel național existau 150 de cadre medicale infectate ( dintre care două la Arad). Sâmbătă, alți doi medici au fost confirmați pozitiv la Deva.