Situația gravă la Sfântu Gheorghe. Crește numărul cadrelor medicale contaminate

epa08351957 Health workers place a ventilated patient in prone position in the intensive care unit of COVID-19 patients at Santa Maria Hospital, in Lisbon, Portugal, 06 April 2020 (Issued 09 April 2020). Portugal is under state of emergency until 17 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/MARIO CRUZ ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Jumătate din cadrele medicale de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au fost diagnosticate cu COVID-19, a anunţat conducerea instituţiei. Este vorba de 20 de medici și aistente care au fost depistate pozitiv la testarea pentru Covid-19. Numărul total al cadrelor medicale care activează în secția de Terapie Intensivă este de 38.

Managerul spitalului din Sfântu Gheorghe, Andras Nagy Robert, a declarat că este vorba pentru acoperirea activităţii Secţiei de Terapie Intensivă au fost transferate cadre medicale de la Secţia de Cardiologie. Medicii depistați pozitiv nu au fost internați ci vor urma procedurile prevăzute în asemenea cazuri.

„În momentul de faţă am împărţit şi am dirijat şi detaşat personal de pe Secţia de Cardiologie la Secţia de Terapie Intensivă, în vederea asigurării la un nivel cât se poate de satisfăcător a activităţii de Terapie Intensivă", a declarat Andras-Nagy Robert.

Managerul spitalului spus că a solicitat ajutor de la spitale din alte judeţe cerând să fie detașați medici de specialitate și a demarat o anchetă epidemiologică care să stabilească modul în care s-au infectat cadrele medicale de la ATI. El nu a exclus variant în care virusul ar fi fost contactat de la unul dintre pacienți care să fi mințit la triajul epidemiologic.

„De la Târgu Mureş avem promisiunea că ne pot ajuta în ceea ce priveşte detaşarea de medici de terapie intensivă rezidenţi, din Harghita răspunsurile au fost negative. În Braşov văd o posibilitate de dezvoltare a legăturii între cele două spitale, din Sfântu Gheorghe şi Braşov, şi avem un feed back pozitiv în ceea ce priveşte această situaţie. Din Braşov avem susţinerea că o să primească acele cazuri care la un moment dat ar depăşi competenţa şi capacitatea pe care o avem la momentul actual al Secţiei de Terapie Intensivă”, a mai spus managerul spitalului.

900 de cadre medicale sunt testate

Andras-Nagy Robert a precizat că de la începutul lunii aprilie şi până în prezent au fost efectuate peste 900 de teste pentru depistarea coronavirusului în rândul angajaţilor Spitalului judeţean, iar rezultatele vor fi făcute publice în următoarele zile, după încheierea acţiunii.

Primul caz de infectare cu noul coronavirus în rândul cadrelor medicale din judeţul Covasna a fost anunţat oficial de conducerea Spitalului Judeţean pe 22 martie, iar imediat Secţiile Obstetrică-ginecologie, Neonatologie şi Blocul de naşteri au intrat în carantină.

Ulterior, alte patru cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19 şi internate în spital. În data de 26 martie şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a intrat în carantină, după confirmarea unui caz de coronavirus la un pacient.

În momentul de faţă în Spitalul Judeţean sunt internaţi 32 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, dintre care cinci au vârste cuprinse între 0 şi 9 ani, iar unul, între 10 şi 18 ani. Celelalte persoane diagnosticate cu COVID-19 care nu prezintă simptome sau au forme uşoare sunt izolate la domiciliu.