Sistemul pensiilor PRIVATE, în cădere liberă

Sistemul pensiilor PRIVATE, în cădere liberă

În România de exemplu, acesta nu e rentabil. Contribuabilul ajunge să plătească până la 40 de ani, pentru a primi o pensie de 400 de lei pe lună. Chiar dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a afișat randamente de apriximativ 4% în privința pensiilor private, după scăderea comisioanelor, românii au mai puțini bani în cont.

În cadrul unei analize făcute de economica.net, specifică faptul că în urma unei speranţe de viaţă în creştere, a dobânzilor mici şi comisioanelor mari din industrie, pensia va fi una de nimic. După 25-40 de ani de contribuții, oamenii ar putea primi între 269 şi 400 de lei pe lună, pentru maximum 10 ani.

Românii finanţează, de aproximativ opt ani, un sistem de pensii private obligatorii care începe să se dovedească a fi aproape falimentar în întreaga lume. În România nu există nici măcar o lege pentru organizarea sistemului de plată a pensiilor private. Randamentele afişate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată un randament anualizat de circa 4% cu plus minus câteva unităţi, în funcţie de fondul de pensii la care se adună contribuţiile. Teoretic, este mult mai mare decât cel oferit de depozitele bancare. Dacă faci însă un calcul sumar al contribuţiilor strânse între datele de 16 octombrie 2015 şi 16 octombrie 2016, de exemplu, după scăderea comisioanelor administratorilor, constaţi că ai plătit într-un an mai mult decât suma care a fost acumulată în cont, arată bugetul.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News