Nivelul de colectare a veniturilor bugetare este foarte mic astăzi, este mai mic decât a fost în ultimii ani, a afirmat Viorel Ștefan ieri, la Antena3. ”Legea salarizării unitare în sectorul bugetar este necesară pentru a stabiliza sistemul de salarizare, care este haotic şi nu ştii de la o zi la alta ce efecte mai propagă vreo hotărâre judecătorească, fapt care face imposibil de gestionat bugetul pe partea de cheltuieli de personal”, a adăugat ministrul.
El a precizat că din această cauză proiectul Legii salarizării unitare trebuie implementat în semestrul II al anului, mai ales că impactul pentru această etapă va fi suportabil, întrucât bugetul are suficiente resurse.
"Eu am câteva repere în legătură cu implementarea acestei legi a salarizării unitare. Prima chestiune, este necesară această lege pentru a stabiliza sistemul de salarizare şi a preîntâmpina scurgerile care pot apărea în continuare dacă nu se aplică această lege începând cu 1 iulie 2017. Sistemul este haotic, nu ştii de la o zi la alta ce efecte mai propagă vreo hotărâre de instanţă judecătorească, vreo interpretare în sensul acesta, ceea ce face greu gestionabil bugetul pe partea de cheltuieli de personal. O face imposibil de gestionat. Din acest punct de vedere, este necesar să se implementeze această lege în semestrul II anul acesta. Impactul din implementarea în semestrul II nu va fi unul spectaculos, este unul suportabil, bugetul are suficiente resurse ca să suporte impactul de implementare pe jumătate de an în 2017", a spus Viorel Ştefan.
Potrivit acestuia, cheltuielile de personal din sistemul bugetar reprezintă 7,8% din PIB, adică puţin peste 25% din veniturile colectate, şi se urmăreşte menţinerea acestui nivel.
"Mai departe, eu am următorul reper: din implementare, pe calculele noastre, discutăm despre o creştere a anvelopei salariale cu 32 de miliarde de lei. Astăzi, când discutăm în 2017, anvelopa salarială este la nivel de 63,5 miliarde de lei, conform proiecţiei bugetare pe care o gestionăm. O creştere de 32 de miliarde de lei în următorii patru ani înseamnă că noi trebuie să creăm spaţiul fiscal necesar pentru a se absorbi impactul fără să alterăm echilibrele bugetare. Şi, când spun echilibrele bugetare, mă refer la următorul lucru: în primul rând noi suntem la nivel de 7,8% din PIB cu cheltuielile de personal din sistemul bugetar şi vrem să rămânem acolo. 7,8% din PIB înseamnă puţin peste 25% din veniturile bugetare colectate", a explicat Ştefan.
"Eu voi urmări cu cerbicie să fiu aproape de aceste repere. Sunt optimist, pentru că nivelul de colectare a veniturilor bugetare este foarte mic astăzi. Este mai mic decât a fost în ultimii ani. Deci, pe măsură ce vom creşte gradul de colectare, şi ponderea veniturilor în PIB va creşte, se va crea spaţiul fiscal care să ne permită să absorbim aceste 32 de miliarde (de lei - n. r.) într-un ritm care poate să fie de 8 miliarde (de lei - n. r,) pe an, poate să fie de 10 miliarde (de lei - n. r.) pe an, în funcţie de cum vom avea creştere economică şi în funcţie de cum vom avea creşterea ponderii veniturilor în PIB-ul realizat", a arătat acesta.