Sistemul de reţete electronice, împins de Colegiul Medicilor spre 2013

Consiliul Naţional al Medicilor cere amânarea cu 6 luni a aplicării sistemului de prescipţie electronică întrucât " nu există posibilitaţi tehnice pentru punerea lui în practică la data de 1 iulie".

Decizia anunţată de dr Vasile Astărăstoae a fost luată astăzi la Eforie Nord în şedinţa Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România. Drept urmare, Biroul executiv la CMR a informat ministerul sănătăţii că, "în acest moment, nu poate fi introdusă obligatoriu prescripţia electronică şi în mod voluntar să se creeze grupuri pilot care să experimenteze softul şi abia după ce vor fi îndreptate deficienţele, să se treacă în mod obligatoriu la aplicarea sistemului".

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a explicat că pentru evitarea unei harababuri în sistemul de sănătatea, cu repercursiuni grave asupra medicilor şi a pacienţilor, este necesară amânarea aplicării prescripţiei electronice.

El susţine că medicii nu au dotarea tehnică necesară şi nici instruirea făcută, iar în spitale nu a fost introdusă semnătura digitală. "Şi, nu în ultimul rând, ar fi nevoie de un timp de lucru suplimentar pentru că în 72 de ore ei ar trebui să prescrie clasic şi pe de altă parte ar trebui să prescrie electronic". Astărăstoae a dat ca exemplu judeţul Tulcea, care nu are acoperire de internet. Afectaţi ar fi şi pacienţii, pentru că, pe de o parte "pot exista scurgeri de informaţii pe acest sistem, în condiţiile în care nu există contracte de confidenţialitate cu sancţiuni pentru cel care le încalcă, cu privire la datele perspnale şi datele legate de afecţiuni". Pe de altă parte, amânarea ar fi necesară "pentru că nu a existat nicio staţie pilot care să constate deficienţele, pacienţii vor alerga de la un medic la altul sau de la o farmacie la alta ca să obţină dreptul lor de a-şi primi medicamentele prescrise".

Colegiul Medicilor vrea independenţa profesională a medicilor din România   În altă ordine de idei, Colegiul Medicilor din România a adoptat în unanimitate o decizie privind "sesizarea CSM pentru declanşarea unor anchete disciplinare împotriva procurorilor şi procurorului general  în cazul medicilor Brădişteanu şi Lascăr. "Atacul la imaginea unor oameni care şi-au dedicat viaţa acestei profesii este inadmisibil şi inacceptabil şi constituie o reacţie isterică din partea unor persoane care nu au nicio pregătire medicală", a spus Vasile Astărăstoae. CMR va sesiza şi organismele internaţionale de profil pentru a obţine susţinerea lor în privinţa "independenţei profesionale a medicilor din România". CITIŢI ŞI:

  • Reţeta electronică, o enigmă pentru doctori. "Ne-au făcut un instructaj ca pentru IT-işti"
  • INFORMATIZAREA, ÎMPOTMOLITĂ. Reţeta electronică cu bani de la UE, în pericol