Lăsați copiii să se joace în noroi. Efectele pentru sănătate, explicate de experți

Lăsați copiii să se joace în noroi. Efectele pentru sănătate, explicate de experți Sursa Foto: Facebook

Experții explică de ce este sănătos să vă lăsați copiii să se joace ocazional în noroi. Acest lucru ajută în dezvoltarea unui sistem imunitar puternic.

Studii despre beneficiile unui sistem imunitar puternic

În copilărie, poate că vi s-a spus că joaca afară, în noroi, este bună. Acest lucru întărește sistemul imunitar. Dar există oare dovezi care să susțină această afirmație? Pe scurt, da.

Mai multe studii sugerează că expunerea timpurie poate reduce riscul copiilor de a dezvolta alergii și afecțiuni autoimune.

Pe măsură ce sistemul imunitar al unui copil se dezvoltă în primii ani de viață, armata de celule protectoare din organism trebuie să învețe cum să facă diferența între propriile celule ale corpului și celulele străine care sunt fie inofensive, fie cauzatoare de boli, cum ar fi bacteriile și virușii. Sistemul imunitar trebuie să învețe să identifice agenții patogeni care provoacă boli pentru a-i ataca.

Graham Rook, profesor de microbiologie medicală la University College London, a spus că semnalele moleculare care determină expansiunea acestei ramuri a sistemului imunitar provin în principal de la microbii din intestin.

Această „colecție de microbi” se numește „microbiomul intestinal" și este esențială pentru sănătatea noastră

De exemplu, unii dintre acești microbi ajută la producerea de vitamine. De aceste vitamine avem nevoie pentru a trăi și pentru a digera alimentele.

Primul an de viață este crucial pentru dezvoltarea microbiomului. Bebelușii primesc bacterii pe măsură ce se nasc și din lapte, dacă sunt alăptați la sân. Pe măsură ce cresc, copiii sunt expuși în mod constant la microbi dintr-o gamă largă de surse.

O teorie numită „ipoteza vechilor prieteni" sugerează că, cu cât este mai mare gama de microbi la care suntem expuși în prima partea a copilăriei, cu atât mai diversificat va fi microbiomul nostru. Prin urmare, cu atât mai bine sistemul nostru imunitar va recunoaște prietenii de dușmani. Termenul „prieteni vechi" se referă la microbii utili, cei care trăiesc pe și în organism fără a dăuna sănătății unei persoane.

Această teorie, propusă de Rook în 2003, este similară cu ipoteza igienei. Aceasta sugerează că lipsa expunerii timpurii la germeni îi face pe oameni mai predispuși la afecțiuni imunitare. Mai multe studii, de exemplu, au demonstrat o legătură între a crește la o fermă sau într-o gospodărie cu animale de companie și a avea o probabilitate mai mică de apariție a alergiilor la copii, în comparație cu copiii din medii urbane sau fără animale de companie.

copil, sistemul imunitar

Sistem imunitar puternic și rezistent la alergii

Cu toate acestea, ipoteza „vechilor prieteni” subliniază importanța expunerii la microbii comensali în primii ani de viață, spre deosebire de agenții patogeni infecțioși. Această idee este susținută de cercetări.

Mai multe studii din Europa sugerează că expunerea timpurie la germeni nu protejează împotriva dezvoltării alergiilor. O altă critică la adresa ipotezei igienei este că aceasta minimalizează importanța unei bune igiene.

Pe de altă parte, ipoteza vechilor prieteni ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care utilizarea excesivă a antibioticelor în primii ani de viață, care poate șterge o mare parte din microbiomul intestinal, și nașterile prin cezariană, care nu expun nou-născuții la bacterii, au fost legate de un risc crescut de alergii.

Un alt studiu a fost efectuat în Finlanda. Acesta a analizat dacă sistemul imunitar al copiilor de la oraș ar putea fi întărit cu iarbă și pământ. Ei au descoperit că, în decurs de o lună, copiii care se jucau în pământ aveau o colecție mai diversă de bacterii inofensive pe piele și mai multe celule de reglare a imunității și molecule în sânge decât cei care se jucau pe terenuri de joacă cu pietriș.

Acest lucru sugerează că expunerea la bacteriile din murdărie ar putea ajuta sistemul imunitar să se maturizeze

Există mulți alți factori care afectează riscul unei persoane de a dezvolta alergii, inclusiv genetica. Aceste declarații au fost făcute pentru Live Science de Dr. Robert Wood, profesor de pediatrie la Johns Hopkins Medicine din Baltimore. Ca mesaj general, totuși, copiii ar trebui să fie încurajați să iasă afară și să se joace în pământ, a spus el.

Înțelegerea actuală a oamenilor de știință cu privire la factorii de risc pentru afecțiunile imunitare nu poate fi întotdeauna transpusă în sfaturi practice. De exemplu, dacă aveți un câine, este posibil să aveți o șansă oarecum mai mică de a dezvolta alergii decât o persoană fără animale de companie. Dar nu puteți spune cuiva să își ia un câine ca o modalitate garantată de a preveni alergiile.

Murdăria din zonele puternic poluate poate fi, de asemenea, nesănătoasă pentru copii. Aceasta ar putea conține bacterii dăunătoare, a menționat el. În mod clar, acesta nu ar fi genul de murdărie la care ați dori ca copilul dumneavoastră să fie expus.