În septembrie 2015, un refugiat sirian, pe numele lui Anas Modamani, și-a făcut o fotografie cu cancelarul german Angela Merkel.
În selfiul respectiv, tânărul se afla alături de Merkel, în timpul vizitei acesteia într-un adăpost pentru refugiați din Berlin. Imaginea respectivă a devenit un simbol al deciziei cancelarului de a primi peste un milion de solicitanți de azil în Germania.
Pe de altă parte, însă, Modamani s-a transformat într-o țintă a conspirațiilor extremei drepte, scrie Washington Post. Tot felul de povești inventate și fotografii trucate au făcut o legătură între el și atacurile teroriste din martie 2016 din Bruxelles, apoi cu cel din Piața de Crăciun din Berlin.
O altă imagine falsificată susținea că tânărul ar fi fost suspectul într-un atac armat asupra unui bărbat fără adăpost.
Așa că acum tânărul dă în judecată rețeaua de socializare Facebook.
Reclamantul vrea să oblige Facebook să acționeze mai rapid, și chiar preventiv, pentru a șterge un astfel de material și să recunoască faptul că rețeaua este o companie medie, deci poate fi trasă la răspundere pentru conținutul publicat.
Procesul va începe luni și reprezintă cea mai recentă tentativă de a trage la răspundere Facebook pentru promovarea unor știri false. Germania, care pune mare preț pe datele persoane și intimitatea persoanei, având o toleranță scăzută pentru propagandă, este unul dintre statele care luptă cu rețeaua de pe internet.
„Facebook șeterge doar acele url-uri care le sunt transmise în formă scrisă”, spune avocatul lui Modamani, Chan-jo Jun. „Noi vrem ca toate re-postările să fie șterse”, a mai spus el.
Facebook a promis deja că va lua măsuri pentru contracararea știrilor false apărute pe rețea, dar a subliniat că este doar o platformă pentru partajarea unor informații, nu le creează ea.
„Ne gândim la unele măsuri legislative concrete”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției, Philip Scholz, adăugând că s-ar putea ajunge la amenzi, ca opțiune finală.
„Iubesc Facebookul - mi-am găsit un apartament cu ajutorul rețelei”, a spus Modamani, pentru Der Spiegel, luna trecută. „Dar totodată urăsc Facebookul, pentru că trucarea fotografiilor prin programul Photoshop nu are limită”, a spus el.