Sinistru: cum e ştearsă viaţa unui om pentru 1.500 de euro

E criză de locuri de veci, astfel că tranzacţiile au revenit în forţă. Un reportaj sub acoperire despre preţul cerut pentru a smulge din pământ crucea mătuşii care-a murit.

Un loc de veci se vinde în Capitală la preţ de garsonieră. În Cimitirul Bellu, pe un loc din apropierea Aleii Artiştilor se cer 20.000 de euro. Chiar şi locurile din cele de la periferia Capitalei au fost fie ocupate, fie vândute. "Nu mai sunt. Din câte ştiu eu, mai găsiţi doar la Cimitirul Străuleşti şi în cel de la Domneşti", ne-a îndrumat un administrator de cimitir.

"Dom'le, acu' e mătuşă-mea acolo"

Am luat fiecare cimitir în parte să vedem dacă mai au locuri libere. "Dacă vreţi la noi, căutaţi la ziar, în rubrica de anunţuri", ne-au îndemnat majoritatea.

Astfel, dacă vrei un loc într-un cimitir din oraş, ai două variante: fie e liber, nefiind încă nimeni îngropat, fie e ocupat şi îl cumperi cu tot cu persoana înhumată acolo. Nimic ilegal.

Autorităţile spun că după 7 ani poţi face deshumarea, iar peste rămăşiţe poţi îngropa pe altcineva. Însă, prin înstrăinarea locului de veci se şterge orice urmă a trecerii prin viaţă a acelui om. Totul e strâns într-un sac, îngropat într-un colţ, iar crucea e smulsă din pământ şi înlocuită cu cea a noilor proprietari.

Nelu vinde un loc de veci în Cimitirul Metalurgiei, în Berceni. "Dom'le, acuma e mătuşă-mea acolo, dar când intră altcineva, nu-i problemă, rezolvăm", încep negocierile la telefon. Cere 1.500 de euro negociabil, cu tot cu Manda, mătuşa care a trecut la cele veşnice în urmă cu mai bine de 8 ani.

Schimb de cruci

Ne-am întâlnit în apropierea cimitirului şi am pornit pe alee, printre cruci, să vedem locul de veci. "Au luat nişte apropiaţi din familie, în Ghencea, şi mi-au zis «vinde- l, nu-l mai ţine, că ai aici, cu noi», explică bărbatul ce l-a motivat să facă o afacere cu locul în care e îngropată mătuşa sa.

În urmă cu câţiva ani, când a trecut Nelu pe la cimitir, prin jurul gropii unde e proprietar era pustiu: "Ia, uite, acu' e plin". Ajunşi la mormânt, nu era nici urmă de cruce, a dispărut, "probabil de la vânt".

Pământul e tasat şi neîngrijit. "Să vezi înainte, era frumos, cu flori. Dar dacă n-am mai făcut pentru mine...", se justifică bărbatul. Trecem repede la detalii, la treburi procedurale. "La înmormântare se ocupă groparii. Sapă, o scoate pe mătuşă-mea, o pune într-un săculeţ şi după aia o bagă pe bătrâna ta (bunica reporterului, chipurile - n.r.). O acoperă şi asta e", explică vânzătorul şi-mi lasă vreo două zile timp de gândire. Altfel, cereri mai are.

PREŢURI

Cum merge piaţa locurilor de veci în ţară

Iaşi. Locurile de veci sunt vândute cu preţuri de la 1.500 până la 20.000 de lei. Preţul creşte dacă locul e pe o alee principală, amenajat şi aproape de capelă. "Să ştiţi că eu am mai multe oferte şi s-ar putea să-l dau imediat, în următoarele zile", îşi pregătea marketingul un vânzător care cerea pe locul său de veci 4.000 de lei.

Cluj. Un loc de veci în Cimitirul Central ajunge şi până la 3.000 de euro. Mai ieftin, cam la 5.000 de lei, ai variante undeva în deal. "Nu faceţi mult, e uşor de reperat şi sunt morminte îngrijite în zona respectivă. Eu am vrut să fac cavou, dar nu prea mai am bani", ne-a spus un clujean.

Timişoara. În majoritatea cimitirelor, la negru, preţul mediu se ridică undeva între 800 şi 1.000 de euro. "Cer 1.200 de euro, e aproape de intrare, lângă aleea principală", ne-a spus la telefon un vânzător.

Constanţa. O criptă cu 3 locuri şi cruce din mozaic în Cimitirul Central situat pe aleea prin cipală costă 2.500 de euro. Mai spre periferie, preţurile mai scad. "Când intri în pământ, parcă mai contează?", a comentat un vânzător.

ÎN BUCUREŞTI

5.000 de deshumări doar în 2009

În 2009, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti a numărat aproape 8.000 de înhumări, din care 279 de cazuri sociale şi 781 de incinerări. De asemenea, au fost peste 5.000 de deshumări oseminte.

Dacă înmormântările au reuşit să le numere, administraţia cimtirelor încă nu are o evidenţă clară asupra numărului de locuri de veci rămase libere în Capitală.

Cei care vor să scape de calvarul tranzacţiilor la negru, pot alege cimitirul particular. Aici taxele sunt cuprinse între 2.000 de lei pentru o concesionare pe 7 ani şi 5.000 de lei pe 100 de ani.