Sinistraţii din blocul explodat, evacuaţi din nou

Sinistraţii din blocul explodat, evacuaţi din nou

După ce autorităţile locale din Timişoara i-au lasat să se mute înapoi în blocul care a explodat din cauza unei butelii, locatarii imobilului de pe strada Constantin Brăiloiu sunt la un pas să fie evacuaţi din nou.

Pe 15 ianuarie, un bloc cu 80 de apartamente de pe strada Constantin Brăiloiu din Timişoara a sărit în aer în urma exploziei unei butelii. Până luna trecută, cei 126 de locatari au trăit în cămine şcolare sau făcând naveta pe la prieteni, după care 15 familii au decis să se mute înapoi, pe propria răspundere. Ba mai mult, ei au cerut şi au şi obţinut rebranşarea blocului la utilităţi.

Rebranşare ilegală

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC) Timiş s-au autosesizat şi au trimis adrese către primărie şi furnizorii de utilităţi, atrăgând atenţia că acest lucru e ilegal ţinând cont că există o dispoziţie de neutilizare a blocului. "Prin procesul verbal întocmit în luna ianuarie, unele dintre măsurile luate s-au referit la interzicerea utilizării acestei clădiri până ce nu va fi consolidată, pentru că, aşa cum a dovedit şi expertiza tehnică realizată ulterior de Facultatea de Construcţii, clădirea este instabilă şi prezintă pericol pentru viaţa oamenilor, necesitând consolidare de urgenţă. Încă de atunci primul pas a fost debranşarea blocului de la toate utilităţile, iar rebranşarea de acum s-a făcut încălcând aceste dispoziţii scrise", a declarat Ion Constantin, directorul ITC Timiş, care a încercat să le explice locatarilor ce s-au mutat înapoi în blocul distrus de explozie pericolul la care se expun ei şi familiile lor.

Lucrări de 210.000 de euro

"Efectiv ne forţează să ieşim din case. Ni s-a spus clar că blocul reprezintă un pericol. Ştiam şi noi acest lucru, însă nu se mai putea să stăm pe la prieteni. De la inspectoratul în construcţii ni s-a spus clar că există cadrul legal ca să ne scoată afară dacă blocul prezintă riscuri. Şi asta vor face", ne-a declarat una dintre locatarele blocului.

Un calcul estimativ făcut de experţi arată că, pentru consolidare, este nevoie de 90.000 de euro, în timp ce reabilitarea completă, cu anvelopare şi schimbarea tuturor reţelelor de utilităţi ar ajunge la 210.000 de euro.

Pe de altă parte, directorul ITC susţine că Primăria Timişoara ar trebui să rezolve problema locatarilor blocului, în baza legii Finanţelor publice locale, care prevede intervenţia autorităţii publice locale în situaţii de extremă necesitate.

Ne puteți urmări și pe Google News