Sindicalişti cu interese pe piaţă vor ca „indecişii“ să fie împărţiţi după o nouă regulă. Miza: câte 25.000 de clienţi pentru fiecare fond mic.
Sindicaliştii au din nou „solicitări“ care vizează piaţa pensiilor pe Pilonul II. De această dată, reprezentanţ ii lor cer ca persoanele care nu au optat pentru un fond autorizat pe Pilonul II să nu fie împărţite între fonduri în funcţie de cota de piaţă a acestora, ci fiecare să primească acelaşi număr de participanţi. Miza: aproape 450.000 de persoane. Sistemul de împărţire al celor care nu şi-au exprimat opţiunea este însă stabilit de Legea care reglementează pensiile obligatorii, iar pentru schimbare este necesară modificarea actului normativ. Iar aceasta în timp-record, dacă se doreşte respectarea termenelor prevăzute pentru redistribuirea celor care nu au aderat la un fond, respectiv începerea colectării şi administrării contribuţiilor. În urma presiunii sindicaliştilor, pe masa guvernului ar putea ajunge un proiect de ordonanţă care să modifice modul în care vor fi distribuiţi cei care nu şi-au ales un fond până pe 17 ianuarie. Miza: circa 25.000 de clienţi
Unul dintre blocurile sindicale, Cartel Alfa, este acţionar la AG2R Fond de Pensii, din care deţine 3%. Fondul avea o cotă de piaţă de 0,02%, potrivit datelor valabile la 1 ianuarie. Presupunând că acesta şi-ar menţine cota de piaţă, la redistribuire, pe actele normative în vigoare, ar primi circa 90 de participanţi dacă totalul celor care ar intra în această „loterie“ ar fi de 450.000 de persoane. În aceleaşi condiţii, ING, care avea o cotă de piaţă de 33,54%, ar primi aproape 151.000 de clienţi. Dacă s-ar aproba sistemul de împărţire a feliei propus de sindicalişti, fiecare fond ar primi acelaşi număr de clienţi: 25.000. Cifra poate apropia şi fondurile mici de „necesarul de clienţi“ pe care trebuie să-i aibă în cel mult trei ani de la începerea activităţii: 50.000. În perspectiva unei vânzări, miza se poate converti în bani. Dacă pe un participant s-ar plăti numai 100 de euro, atunci miza ar echivala cu 2,5 milioane de euro. Şeful Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dă însă replica: „Şi dacă nu aveam deloc (interese pe piaţa pensiilor - n.r.), credeţi că nu am fi intervenit?“, făcând referire la „monopolul“ de pe piaţă. Primii doi jucători, ING şi Allianz-Ţiriac, deţin aproape 59% din piaţă. Avantajat nu ar fi numai fondul sindicaliştilor, ci şi altele cu performanţe similare. Opinii şi contradicţii Ar putea să se schimbe regulile jocului pe ultima sută de metri, înainte de final? Ministrul muncii, Paul Păcuraru, spune că „nu este luată o decizie“. „Sindicaliştilor le-am cerut să se mai gândească pentru că miza e foarte mică. Nu e de 600.000 de participanţi, ci de 300.000 sau chiar mai puţin“, mai spune Păcuraru. În acelaşi timp, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, afirma ieri-dimineaţă că schimbarea menţionată „nu e o intenţ ie a Comisiei“, dar că sunt solicitări care nu i-au parvenit încă oficial. Nici Oancea nu vede cu ochi buni această schimbare. În primul rând, şeful Comisiei nu agreează modificări care ar duce la amânarea unor termene. „Din punct de vedere al corectitudinii faţă de piaţă, nu ştiu dacă e o măsură bună“, a mai spus Oancea, adăugând că jucătorii de pe piaţă şi-au făcut planurile de afaceri având în vedere redistribuirea în funcţie de cota de piaţă. Opinia vicepreşedintelui CSSPP, Ion Giurescu, este mai nuanţată. Cât de corectă e schimbarea regulilor acum? „Americanii au inventat legile antitrust. Ăsta e răspunsul meu“, a fost comentariul lui.
PENSIA OBLIGATORIE Au mai rămas trei zile! Joi este ultima zi în care mai puteţi adera la unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II. Trebuie să opteze pentru unul din cele 18 fonduri angajaţii care nu au împlinit 35 de ani până la data de 1 ianuarie a.c. Cei care nu au împlinit vârsta de 45 de ani până pe 1 ianuarie se pot înscrie, dacă vor, la unul dintre fonduri. Contribuţia la un fond autorizat pe Pilonul II nu generează niciun cost. O parte din contribuţia de 9,5% care este acum reţinută şi virată de angajator în conturile statului va ajunge la administratorul privat pe care l-au ales. Dacă în 2008 numai echivalentul a 2% din salariu va ajunge la fondul de pensii, procentul va creşte cu câte 0,5 puncte pe an până când va ajunge la nivelul de 6%.