Sindicatele din penitenciare amenință Guvernul cu proteste de amploare. Riscul este major. „Blocăm activitatea sistemului penitenciar”
- Emil Simionescu
- 29 martie 2019, 10:57
„Ministerul Justiţiei suspendă plata unor drepturi salariale legale din lipsă de buget”, se arată într-un comunicat de presă emis în această dimineață de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor care amenință cu noi proteste, ce pot genera riscuri majore. Potrivit lui Sorin Dumitraşcu, preşedintele FSANP, „dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluţionare rapidă a acestei situaţii negative - lipsă cronică de personal dar şi a dotărilor şi amenajărilor de siguranţă necesare - angajaţii din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condiţiile legale pentru siguranţa personală, a deţinuţilor custodiaţi şi a comunităţii, pe acest fond incidentele negative putând degenera rapid”, relatează Agerpres
„Având în vedere că bugetul aprobat pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru anul 2019 nu asigură resursele necesare plăţii drepturilor de natură salarială pentru angajaţii din sistemul penitenciar, pe fondul lipsei unor soluţii viabile la nivelul Ministerului Justiţiei, azi 29 martie 2019 am solicitat o întâlnire cu prim-ministrul Vasilica-Viorica Dăncilă pentru rezolvarea urgentă a acestei problem”, se specifică în comunicatul Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Semnatarii comunicatului au mai precizat că „în contextul îngheţării salariilor prin OUG 114/2018, din lipsa alocaţiilor bugetare conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ne-a informat în data de 19 martie 2019 că doar 83% din fondul de salarii este asigurat şi că, în plus, instituţia nu poate asigura plata orelor suplimentare, actualizarea drepturilor de hrană şi echipament, decontul cheltuielilor pentru servicii turistice şi angajarea promoţiilor de absolvenţi.
Reamintim că sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit sever de resurse umane, fapt ce a condus la înregistrarea unui număr de peste 1 milion de ore suplimentare încă nerecuperate şi neplătite, în pofida încercărilor extrem de riscante ale conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de a evita plata acestora, prin subminarea siguranţei penitenciarelor, fapt ce a dus la înregistrarea a peste 8.700 de incidente negative în penitenciare în ultimii doi ani”, scriu liderii FSANP.
„În situaţia în care prim-ministrul Dăncilă nu va da curs solicitării noastre, ne vedem nevoiţi ca, în perioada următoare, să reluăm acţiunile de protest şi să solicităm instanţelor de judecată obligarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la plata orelor suplimentare restante. În prealabil, vom refuza efectuarea de ore suplimentare pentru viitor, având în vedere că acestea nu pot fi nici recuperate şi nici plătite, fapt ce va conduce la blocarea activităţii sistemului penitenciar.
Avertizăm că, dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluţionare rapidă a acestei situaţii negative - lipsă cronică de personal dar şi a dotărilor şi amenajărilor de siguranţă necesare, angajaţii din penitenciare vor fi în postura de a nu putea să mai intre în serviciu, nefiind asigurate condiţiile legale pentru siguranţa personală, a deţinuţilor custodiaţi şi a comunităţii, pe acest fond incidentele negative putând degenera rapid. Şi această măsură extrem de neplăcută, dar obligatorie legal, va duce la blocarea activităţii penitenciarelor”, se mai arată în comunicatul la care am făcut referire