Grevă pe calea ferată. Sute de trenuri oprite în toată ţara

Aproape 400 de trenuri au fost oprite în această dimineaţă în toată ţara, în intervalul 7.00-11.00, după ce sindicaliştii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură nu au ajuns la un acord cu reprezentanţii companiilor feroviare după 9 ore de negocieri.

La ora 8.00, trenurile oprite în Arad s-au pus în mişcare. Ionel Ioja, liderul sindicatului Mecanici Locomotiva Arad, spune că toate trenurile programate să plece din Gara Mare Arad s-au pus în mişcare, inclusiv internaţionalul spre Budapesta. Acesta a mai precizat că nu înţelege de ce trenurile au fost oprite azi chiar în ziua în care sindicaliştii ar trebui să ajungă la Bucureşti, la miting, şi ca atare a dispus punerea lor în mişcare, oprind greva.

Vor fonduri europene

Ceferiştii din sectorul Mişcare – Comercial al regionalei Timişoara, au o cerinţă specială pentru care s-au aliat protestului declanşat la nivel naţional. "Solicităm accelerarea programului de absorbţie a fondurilor europene pentru investiţii în infrastructura feroviară, pentru că deşi de aici au fost daţi afară ennumăraţi oameni, nu se vede niciun fel de investiţie în infrastructură", a declarat Mitică Apostu, liderul de sindicat al ceferiştilor din Mişcare – Comercial din vest. Celelalte revendicări ţin de buget şi disponibilizări. "Protestăm împotriva inexistenţei, încă, a unui buget de venituri şi cheltuieli pe segmentul Călători – Infrastructură, care ne împiedică să semnăm contractul colectiv de muncă. De asemenea, ne opunem intenţiei de disponibilizare, în 2011, a unui număr de 7.500 de ceferişti, pe lângă cei 12.000 daţi afară anul trecut", a mai spus Apostu. În celelalte staţii, trenurile afectate de protest au fost reprogramate să plece după ora 9.00. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă, dar şi pentru că s-au anunţat disponibilizări. Sindicatele feroviare anunţaseră încă de pe 10 martie că azi va fi organizată o grevă de avertisment, cu asigurarea unei treimi din circulaţie, deoarece CFR SA şi CFR Călători nu mai au contracte colective de muncă, acestea expirând la 1 februarie. Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, transmise Agerpres, într-o zi normală de lucru, între orele 07:00 – 09:00, sunt programate în circulaţie un număr de 382 trenuri de călători.

În intervalul orar 07.00 - 09.00 al unei zi normale de lucru este estimat un flux de aproximativ 20.000 de călători. Menţionăm faptul că unii dintre aceşti călători pot renunţa într-un procent important la călătorie, iar alţii şi le pot reprograma.

Întârzierea maximă pe tren a fost de aproximativ 120 de minute. Restabilirea circulaţiei se va realiza în jurul orei 12.00, din cauza apariţiei întârzierilor indirecte.

În intervalul orar 07.00 - 09.00, trenurile de călători nu au fost oprite în linie curentă, ci în prima staţie din parcurs. Proteste în Capitală

Tot astăzi, de la ora 12.00, vor avea loc în Capitală alte proteste ample pe tema Codului Muncii. În timp ce oamenii ies pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirile, în Parlamet se va dezbate moţiunea de cenzură depusă de opoziţie pe Codul Muncii.