Ca în fiecare an, negocierile dintre patronat și cei 14.000 de angajaţi ai Dacia au ajuns în faza de conflict și se întârzie stabilirea unei înțelegeri finale.
Sindicatul Autoturisme Dacia a declanșat luni conflict de muncă la Institutul Teritorial de Muncă Argeș și a refuzat propunerile conducerii companiei. Ieri, patronatul a prezentat trei noi variante.
Ce a propus conducerea
Aparent, sindicatul ar dori încheierea unui contract colectiv de muncă pe numai un an, ceea ce i-ar da posibilitatea ca la anul să vină cu noi pretenții. În schimb, conducerea Dacia a anunţat că în cazul încheierii unui Contract Colectiv de Muncă pe doi ani, cele trei schimburi vor putea fi menţinute și că acest lucru ar permite garantarea unor volume de fabricaţie la un nivel mai ridicat în următorii doi ani.
Pe lângă aceste lucruri, administrația a propus și o majorare salarială de 90 de lei pentru operatori și funcționari și 45 de lei pentru primul nivel de management urmând să existe și creșteri individuale de până la 2,5% începând cu luna aprilie, pentru cel de-al doilea nivel de management. „Pentru ca administraţia să facă o nouă ofertă, trebuie ca sindicatul să își arate deschiderea pentru negociere. Până acum, sindicatul nu a negociat niciuna dintre cererile sale: nici articolele din Contratul Colectiv de Muncă, nici valoarea creșterii salariale sau a primei”, potrivit unei surse Mediafax din interiorul companiei.
Creșterile salariale nocive
În 2013, un oficial Dacia explica de ce creșterile salariale anuale sunt nocive pentru o companie: „Creșterile pun în pericol competitivitatea Dacia în raport cu alte uzine din grup și, în cele din urmă, locurile de muncă, atât de pe platforma de la Mioveni, cât și din industria auto românească”. Câștigurile salariale la Dacia sunt mari cu câteva procente decât media din industrie. În urmă cu un an, negocierile cu sindicatul s-au finalizat în luna mai, iar în 2013 negocierile s-au încheiat în luna aprilie. Până la închiderea ediţiei, sindicaliștii Dacia nu au putut fi contactați. Anul trecut, angajații au obținut o creștere salarială de 180 de lei și o primă de performanță anuală de 1.400 de lei.