Şedinţa disputată în această dimineaţă la sediul SC ALRO SA din Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Sud-Est, între reprezentanţii patronatului şi cei ai celor şapte sindicate din unitate privind oportunitatea efectuării de concedieri, nu a dezamorsat situaţia încordată din unitate. Constantin Popescu, liderul Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO, a declarat că nu s-a ajuns la niciun consens.
“Noi am cerut acelaşi lucru ca întotdeauna: să nu se dea oameni afară! Ei ne-au vorbit iar de criza economică şi alte lucruri de genul ăsta şi că trebuie făcute disponibilizări neapărat. Chiar au avansat o cifră de 400 de angajaţi care ar trebui să plece din fabrică. Singura concesie a fost că aceşti 400 de oameni se pot alege ei între ei dintre cei care vor să plece. Păi, ce înseamnă asta? Dacă cred că îşi bat joc, se înşală! Noi avem o organigramă aprobată anul trecut în şedinţa AGA de toată lumea, avem un contract colectiv de muncă, nu ne jucăm că aşa vor unii! Le-am spus: dacă chiar vor să dea afară din oameni, atunci le mai cerem să angajeze încă 200 de persoane, că atât avem prevăzut în organigramă, suntem mai puţini decât ce am stabilit în 2008. Altfel, îi dăm în judecată!”, a afirmat Popescu.
În prezent, la ALRO mai muncesc aproximativ 3.300 de persoane, după ce, anul trecut, 1.054 de salariaţi au îngroşat numărul şomerilor.
În 1990, la ALRO munceau 5.700 de oameni. Reamintim că acţionarul majoritar de la fabrica slătineană, Grupul olandez VIMETCO, a anunţat, la finele anului trecut, intenţia de a închide trei dintre cele şase hale de electroliză, ceea ce înseamnă jumătate din capacitatea fabricii, şi, totodată, trimiterea în şomaj a 1.800 de angajaţi. Hotărârea a fost explicată prin scăderea cererii şi cotaţiei aluminiului pe pieţele externe. Prima mutare a fost făcută în prima săptămână a acestui an, când producţia unei hale a fost oprită.
Muncitorii au protestat luna trecută
Conducerile celor şapte sindicate din cadrul ALRO Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Sud-Est, au discutat, în cadrul unei şedinţe speciale, cu reprezentanţi ai patronatul despre efectuarea de concedieri în unitate.
Pierre Baillot, numit interimar ca preşedinte al consiliului de administraţie de la ALRO după retragerea lui Christian Wuest în decembrie 2008, nu a apărut încă în oraş, dar este aşteptat la şedinţa AGA din 12 februarie când va fi stabilit oficial şi definitiv ocupantul acestei funcţii.
Precizăm că, luna trecută, peste 3.000 de muncitori dintre cei 11.000 de salariaţi ai ALRO-ALPROM au protestat în stradă ca urmare a deciziei conducerii patronatului, Grupul olandez VIMETCO, de a închide trei dintre cele şase hale de electroliză, adică 50% din capacitatea ALRO SA, şi trimiterea în şomaj a 1.800 de angajaţi.
Deja, în prima săptămână a acestui an, producţia unei hale a fost oprită în acest sens. Hotărârea a fost explicată prin scăderea cererii şi cotaţiei aluminiului pe pieţele externe. Profitul ALRO Slatina a scăzut în primele nouă luni ale anului trecut cu 22% la 292,8 mil. lei (80,4 mil. euro), iar cifra de afaceri a scăzut cu 5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.