Blocarea unei artere cerebrale de către un cheag de sânge este cea mai răspândită cauză care duc la accident cerebral vascular.
Din cauza blocării arterei, sângele nu mai irigă cu oxigen o porțiune a creierului, ducând la „moartea” porțiunii respective.
România se află pe locul doi la nivel mondial în privința mortalității din cauza accidentului vascular, medicii declarând că ar putea fi prevenite multe dintre aceste cazuri, dar românii nu au informațiile necesare.
Accidentul vasculat nu duce doar la moarte, poate produce dizabilități fizice sau mentale temporare sau permanente.
Statisticile arată că mor mai mult de jumătate dintre cei 60.000 de români care fac accident vascular anual.
Este necesar ca în caz de accident cerebral vascular, oamenii să recunoască simptomele și să își ia măsuri urgente.
„Americanii au sintetizat foarte bine prin acronimul FAST: F vine de la față, că se strâmbă fața, A vine de la arm, că brațul nu mai funcționează, depinde unde este așezat accidentul vascular. S vine de la speech, adică nu mai poate să articuleze bine cuvintele. Și T din FAST vine de la timp - cu cât timpul e mai mic de la debutul simptomatologiei până la tratament, cu atât lucrurile merg mai bine”, a declarat medicul Stefăniță Dima, pentru Digi24.
Cele mai frecvente simptome: dificultate în mișcarea membrelor, limbaj greoi furnicături în corp, blocajul mușchilor feței și dureri intense de cap.
Printre cele mai frecvente cauze de producere a unui accident cerebral vasculat se numără stresul, alimentația nesănătoasă sau un stil de viață dezordonat.