Cea mai mare necunoscuta a scandalului iscat in jurul biletului trimis de Tariceanu lui Basescu este, cel putin pana in momentul de fata, data la care ravasul a ajuns la Cotroceni.
Singurele elemente vehiculate in spatiul public pe aceasta tema sunt "amintirile" Elenei Udrea, consemnate in interviul acordat "Evenimentului zilei".
Fosta consiliera a presedintelui Basescu nu a oferit prea multe amanunte. A spus doar ca era primavara anului 2005, la inceputul guvernarii si ca afara era cald.
Udrea a mai punctat un lucru destul de important pentru ecuatia acestui scandal: arestarea lui Patriciu "a fost ceva mai tarziu" in raport cu momentul trimiterii biletului. Cu alte cuvinte, el a ajuns pe masa Cotrocenilor cu ceva vreme inainte de 27 mai 2005, cand Patriciu a petrecut o noapte in arestul Parchetului.
Daca ar fi sa luam de bune "amintirile" Elenei Udrea, rezulta ca biletul a fost trimis in intervalul martie-aprilie. Or, in aceasta perioada, s-a intamplat un lucru foarte important: pe 22 martie 2005, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Dinu Patriciu in dosarul "Rompetrol", pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Contextul este deosebit de important, pentru a stabili mobilul lui Tariceanu. A vrut seful guvernului sa influenteze actul de justitie, asa cum sustine presedintele Traian Basescu, sau a vrut sa se asigure ca memoriul, in care prietenul sau Dinu Patriciu semnala abuzurile savarsite de procurori, va fi inmanat procurorului general de seful statului, in calitatea sa de garant al bunei functionari a institutiilor statului.
Daca Tariceanu a scris biletul catre Basescu inainte de data inceperii urmaririi penale impotriva lui Patriciu, ipoteza influentarii actului de justitie capata substanta.
O interventie de la un asemenea nivel echivaleaza cu exercitarea de presiuni politice in dosarul "Rompetrol". Sensul celor scrise de Tariceanu pe bilet ar fi fost urmatorul: Traiane, incearca sa opresti inceperea urmaririi penale.
De cealalta parte a baricadei, Traian Basescu a gresit flagrant cand a declarat ca a ascuns biletelul pentru a nu compromite intrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007. O asemenea afirmatie afecteaza in mod cert imaginea Romaniei. Practic, Basescu le-a transmis liderilor de la Bruxelles urmatorul mesaj: "Fratilor, v-ati ars cu noi! V-am facut! In cel mai pur stil romanesc!".
Nu stiu daca presedintele s-a intrebat cum va decurge urmatoarea intalnire a sa cu un oficial european. Nu stiu daca s-a gandit cum il vor privi de-acum incolo Barroso sau Rehn, dupa ce a recunoscut ca a fost partas la tragerea pe sfoara a Europei. Si nu stiu ce cuvant va mai avea el de spus si, implicit, Romania, in cancelariile europene.
O atitudine mult mai responsabila ar fi fost sa dea biletul publicitatii inca din 2005. Poate ca imaginea si credibilitatea Romaniei ar fi fost afectate. In 2005, Europa ar fi vazut in Romania o tara in care inalti demnitari ai statului le pun pile la Parchet prietenilor afaceristi. Acum vad o tara in care presedintele nu mai poate fi de incredere. Este oare vreo diferenta?