Silviu Sergiu: "Schimbarea sistemului de vot ar putea crea o noua specie de baroni."
Votul uninominal este, fara indoiala, bisturiul cel mai potrivit pentru a opera actuala clasa politica roasa de cancerul ineficientei si al coruptiei. In mod cert, reforma clasei politice inseamna a scapa de parlamentarii ajunsi pe bancile legislativului „la kilogram”, tupilati dupa o lista de partid, intocmita in functie de marimea sumei donate la pusculita de campanie.
Votul uninominal are avantajul de a le taia elanul politicienilor de duzina care, timp de 17 ani, s-au convins ca banii sunt mai importanti decat priza la electorat.
Dupa introducerea lui, votul uninominal va aduce invingatorilor o mai mare legitimitate. Ii va si responsabiliza. Noii parlamentari isi vor gandi actiunile politice si in functie de efectele pe care le-ar putea avea la nivelul opiniei publice. Preocuparea pentru imaginea publica le va domoli apetitul pentru indeplinirea agendei proprii, in detrimentul celei publice.
Desi este un real pas inainte, votul uninominal are insa si pericolele sale. Despre unul dintre ele a vorbit Traian Basescu, atunci cand i-a acuzat pe unii parlamentari ca „fac legi pentru infractori”. Seful statului a tintit in directia celor care sunt preocupati aproape exclusiv in a promova legi care sa le aduca un beneficiu - de regula material - lor si clientilor lor politici.
Adica oamenilor de afaceri care i-au ajutat sa ajunga in parlament, cotizand masiv la pusculita personala a parlamentarilor, si care vor sa-si amortizeze investitia. Or, introducerea votului uninominal are ca risc perpetuarea si chiar consolidarea acestui fenomen raspandit deja pe scara larga in Romania. Pentru ca votul uninominal inseamna si o schimbare majora a modului in care se vor aloca resursele financiare in campania electorala.
Pana acum, candidatul la presedintie era actorul principal al campaniei. Aparea la posturile TV nationale sau locale, zambea seducator din afise lipite pe garduri, stalpi sau vitrine luminate, batea tara-n lung si-n lat, aparea la mitinguri electorale impreuna cu candidatii partidului in alegerile parlamentare, pentru a-i legitima si a transfera asupra lor o parte din popularitatea sa. In concluzie, prezidentiabilul consuma cele mai multe resurse financiare. Banii veneau pe cai licite, dar mai ales ilicite, baremurile stabilite de lege erau fara exceptie depasite, iar daca ieseau invingatori in alegeri, aveau grija sa-i rasplateasca cu contracte grase pe cei care i-au sustinut financiar campania electorala.
Dupa introducerea votului uninominal, resursele materiale se vor orienta mai mult catre campaniile locale. Oamenii de afaceri nu vor mai trimite cecurile la Bucuresti, ci vor alimenta bugetele judetene de campanie. Descentralizarea financiara va insemna intarirea dependentei politicienilor de grupurile de interese. Parlamentarii alesi uninominal vor face legi pentru infractorii de care sunt legati ombilical si mai putin pentru cei cu recomandare de la Bucuresti. Exista riscul ca o noua specie de baroni sa ia nastere. Baronii uninominali.