Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a anunțat, duminică, suspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al organizației a lui Dumitru Silvestru Șoșoacă, soțul ei. Senatoarea a justificat acțiunea spunând că în acest mod „l-a salvat de serviciile secrete”. Dar cine este soțul Dianei Șoșoacă.
Diana Șoșoacă a decis să îl înlăture din funcția de prim-vicepreședinte al organizației pe soțul ei, Dumitru Silvestru Șoșoacă. Chiar dacă a recunoscut neînțelegerile rezultate în urma acestei acțiuni, senatoarea spune că în acest mod l-a salvat de serviciile secrete.
Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din conducerea partidului SOS
Diana Șoșoacă a spus că a fost șantajată și amenințată în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale. Potrivit acesteia, sondajele o dau favorită:
„Pentru a putea salva sufletul unui om și viața lui pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat, a trebuit să-l suspend din funcția de prim-vicepreședinte, astfel că semnătura lui să nu mai însemne nimic. Și în momentul ăla nu mai înseamnă nimic pentru ăia care l-au înconjurat.
Mi s-a propus, de fapt am fost amenințată, șantajată, că va trebui să ascult de niște reguli și am întrebat și eu de ce sunt interesantă. Mi s-a spus că ai cele mai mari șanse și cele mai mari procente să ajungi președintele României. Zice dar nu se poate așa cum vrei tu. Îți vom da bani pentru campanie, îți voi finanța tot dar va trebui să asculți de tot ce ți se spune, dacă nu vei mai avea familie”, a spus Șoșoacă în cadrul unei întâlniri organizate vineri la Iași de partidul SOS.
Senatoarea recunoaște că există unele tensiuni după această decizie controversată:
„Faptul că Silviu nu mai e președinte, nu înseamnă că nu mai e soțul meu. Nu înseamnă că nu avem familie.
Că e supărat pe mine, da, e normal, și eu aș fi fost supărată. Dar era singura modalitate să-l scap”, a mai spus Șoșoacă.
Dumitru Silvestru Șoșoacă acuză că decizia este „ilegală”
Dumitru Silvestru Șoșoacă o acuză pe senatoare că a luat o decizie „ilegală”, despre care a aflat din presă. Acesta a menționat că proiectul SOS România a fost ideea lui, fiind de altfel şi „principalul organizator al partidului”:
„Am aflat despre această Decizie din presă. Decizia este ilegală, membrii partidelor putând fi sancţionaţi numai în condiţiile legii partidelor politice, care garantează dreptul la apărare în faţa forurilor statutare şi în faţa instanţelor de judecată.
Potrivit art. 16 (1) din Statutul S.O.S. „Suspendarea ori destituirea din funcţia de conducere pe care o îndeplineşte (un membru) se face de către organul care l-a ales, cu votul majorităţii simple a acestuia”.
Suspendarea mea din funcţia de Prim-vicepreşedinte al partidului se poate face numai de Congresul partidului. Decizia nu are consecinţe juridice, subsemnatul deţinând în continuare funcţia de Prim-vicepreşedinte al partidului”, afirmă Silvestru Şoşoacă.
Șotul senatoarei infirmă teoria cu privire la șantajul unor servicii secrete
Dumitru Silvestru Șoșoacă o contrazice pe Diana Șoșoacă și nu crede că motivele invocate de senatoare ar fi cele adevărate:
„Nu se pot accepta totuşi acţiunile abuzive ale acesteia împotriva membrilor şi liderilor din partid. Motivele invocate de dna Preşedinte S.O.S., că aş fi victima unor acţiuni de intimidare şi şantaj din partea serviciilor secrete, în scopul distrugerii carierie sale politice, nu sunt reale.
Nu sunt de acord cu folosirea mea şi a familiei pentru ca dna Iovanovici-Şoşoacă să se victimizeze în scop electoral. Nu cauţionez sub nicio formă serviciile secrete, a căror implicare în viaţa politică este cunoscută, dar asta nu înseamnă că putem fi necinstiţi în faţa electoratului şi a membrilor de partid. Îmi voi continua activitatea în cadrul partidului în calitatea de Prim-vicepreşedinte, decizia neavând nicio valoare juridică.
Sunt convins că partidul nu poate funcţiona şi cu atât mai mult nu se poate dezvolta în afara cadrului statutar, prin manifestări abuzive şi discreţionare. Îmi asum să fiu garantul respectării Statutului pentru toţi membrii partidului în faţa abuzurilor dnei Preşedinte S.O.S. Deciziile discreţionare, bazate pe reacţii nejustificate, vor conduce cu siguranţă la distrugerea partidului şi compromiterea în faţa electoratului. Avem responsabilitate uriaşă faţă de poporul român şi nu avem voie să-l dezamăgim”, spune prim-vicepreşedinte S.O.S. România, Dumitru- Silvestru Şoşoacă”.
În septembrie 2023, Diana Șoșoacă i-a triplat salariul soțului său
Senatoarea independentă Diana Șoșoacă i-a triplat salariul soțului în ultimii ani. Acesta ocupă un rol de secretar la cabinetul de avocatură al soției, cabinet aflat pe strada Turda din București.
Mai mult decât atât, anul trecut, Diana Șoșoacă, și-a promovat soțul în poziția de prim-vicepreședinte al formațiunii politice SOS.
Potrivit declarațiilor de avere din iunie și decembrie 2021, Dumitru Silvestru Șoșoacă a avut un venit, anual, de doar 6.994 de lei, în calitate de „secretar” la cabinetul de avocatură al soției. Aceste declarații se referă la anul fiscal 2020.
Însă, în declarația de avere din 2022, care se referă la anul fiscal 2021, domnul Șoșoacă a câștigat 16.651 de lei, tot din pozția de secretar. În 2023, doamna Șoșoacă i-a mai acordat un bonus substanțial soțului, astfel încât acesta a câștigat, în anul fiscal 2022, 18.288 de lei.
Dumitru Silvestru Șoșoacă, acuzat de ultraj
În mai 2023, Dumitru Silvestru Șoșoacă, a fost condamnat pentru ultraj la 180 de zile de „amendă-închisoare”. Acesta a trebuit să mai plătească 18.000 de lei către statul român, cuantumul unei zile-amendă fiind stabilit la 100 de lei.
El a fost acuzat că l-a agresat pe polițistul Gheorghe Teodor Bălășoiu, venit la cabinetul de avocatură al senatoarei după ce aceasta ar fi sechestrat o echipă de jurnaliști italieni de la Rai Uno și pe jurnalista Delia Marinescu.
Soțul Dianei Șoșoacă a fost trimis în judecată în februarie 2022, după ce, în decembrie 2021, a fost acuzat că a agresat un polițist aflat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, în timpul interviului senatoarei pentru postul italian Rai Uno.
Potrivit procurorilor, bărbatul „l-a împins pe poliţist, izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliție”. Polițistul fusese chemat chiar de Diana Șoșoacă, pentru a aplana un conflict cu reporteri italieni. După venirea poliției, a existat o altercație în care soțul senatoarei l-a agresat pe polițist, iar reportera Lucia Goracci a declarat că a fost mușcată de mână de bărbat. Condamnarea a fost formulată, pe 28 aprilie, de Judecătoria Sectorului 1, fără acord de recunoaștere.
Cu ce se ocupă soțul Dianei Șoșoacă și ce avere are
Dumitru Silvestru Șoșoacă este angajat la o firmă care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Acesta este șef de tură și are un venit anual de 28.000 de lei. Diferența dintre el și Diana Șoșoacă, când vine vorba de câștiguri, este considerabilă. Senatoarea un venit anual de 250.000 de lei de la cabinetul de avocatură.
La un calcul simplu, soțul senatoarei câștigă aproximativ 2.300 lei pe lună. Diana Șoșoacă are un venit de aproximativ 20.000 de lei pe lună. Conform declarației de avere a senatoarei, ea ar deține mai multe terenuri și locuințe, conturi bancare în care se află aproximativ 15.000 de euro, dar și obiecte de artă moștenite de familia sa.
Are un teren agricol de peste 20.000 mp în Baloteşti, judeţul Ilfov, şi trei terenuri intravilane în Vâlcea şi Dâmbovița. De asemenea, avocata mai are două apartamente şi o casă de vacanţă.