Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu, depus la Uniunea Scriitorilor| FOTO

Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului şi politicianului Adrian Păunescu a fost depus, în jurul orei 15.45, în sala de la intrarea în sediul Uniunii Scriitorilor, de pe Calea Victoriei din Capitală. Zeci de oameni îi aduc aici un ultim omagiu. Iniţial, s-a vehiculat informaţia că sicriul va fi despus la Ateneu, însă conducerea instituţiei a comunicat că acest lucru nu este posibil deoarece aici vor avea loc spectacole.

Slujba religioasă va avea loc duminică, la prânz, la Biserica Boteanu din Bucureşti.

Sicriul în care se află trupul fostului senator este de tip Boston, un model american cu două capace rabatabile. Costul acestui ultim obiect de mobilier sare binişor de 1.000 de euro şi poate ajunge şi la 2.000 de euro, spun specialiştii.

16:00. Începând cu această oră, a fost permis accesul publicului în holul principal al clădirii Uniunii Scriitorilor din România, loc în care a fost depus sicriul cu trupul poetului. De faţă se aflau atât soţia lui Adrian Păunescu, cât şi copiii săi. Toţi cei care vor să participe la priveghi pot veni la sediul USR.

15:45. După ce sicriul cu trupul neînsufleţit a stat în dric aproximativ o jumătate de oră, el a fost depus la sediul Uniunii Scriitorilor. Deasupra intrării se află un drapel negru. Copiii săi, Andrei şi Ana-Maria, au fost aduşi de Marius Tucă cu maşina, iar acum se află în interiorul sediului Uniunii Scriitorilor. Deocamdată, soţia sa, Carmen, nu a ajuns aici.

15:10. Într-un Cadillac Superior, adică un dric de lux al companiei de pompe funebre Anthony, corpul neînsufleţit al fostului senator Adrian Păunescu a ajuns în parcarea Uniunii Scriitorilor de pe Calea Victoriei. Până în momentul de faţă, sicriul a rămas în dric deoarece în interior nu definitivate toate pregătirile necesare. Iniţial, se vorbise că sicriul va fi depus la Ateneu, dar întrucât în această seară la Ateneu are loc un spectacol, s-a spus că sicriul va fi dus la Senat, pentru ca în ultimul moment să fie adus la Uniunea Scriitorilor.

13:45. La ora două fără un sfert, trei bărbaţi au prins cu scotch, pe gard, un afiş pe care era scris de mână "Generaţia în blugi te salută, Maestre!". "De ce oare nu sunt mai multe flori? La ambasada Poloniei, când s-a prăbuşit avionul cu preşedintele lor, era strada plină de lumânări în doar trei ore!", se întreba unul dintre ei. "Era sâmbătă, bă!", îl atenţionează altul. "Aşa e! O să fie la înmormântare atâţia de-o să moară de invidie sindicaliştii că sunt mai mulţi decât pot să strângă ei la miting!".

13:05. Pe strada Dionisie Lupu a apărut şi Eugen Pleşca, fost primar al sectorului 3, care după ce a depus o floare, s-a recules în faţa unei fotografii a lui Adrian Păunescu, agăţată de gard. După ce a bifat acest aspect, şi-a aprins o ţigară şi s-a dat la bârfă cu câţiva cetăţeni care l-au recunoscut. 13:00. Lângă gardul vilei lui Adrian Păunescu de pe strada Dionisie Lupu nr.84, s-au strâns zeci de buchete de flori şi de lumânări, aprinse în memoria poetului de prieteni, rude sau oameni care l-au apreciat. În faţa casei sale, o copiliţă a întrebat-o pe maică-sa: "Oamenii ăştia sunt necăjiţi?". Răspunsul a venit prompt: "Da mamă, că a fost om mare". Un băieţel de patru anişori o completează uşor confuz: "Da, a murit un mare povestitor".

Oamenii au lipit pe gard bileţele care conţin mesajele lor pentru poetul Adrian Păunescu, care s-a stins astăzi: "Poetului fără egal care va rămâne simbolul românilor pentru eternitate după dispariţia lui Eminescu", "Ai glumit cu mine şi te-ai dus pentru puţin timp în concediu", "Poetului României care ne-a dus la unire".

12:45. A sosit şi Viorel Păunescu, care a aprins o lumânare lângă gardul locuinţei lui Adrian Păunescu. "A fost unul dintre cei mai mari oameni ai României. A ajutat multă lume. Inclusiv pe mine m-a ajutat atunci când am avut nevoie, după ce din ordinul lui Ceauşescu a fost închis barul Bucureşti unde eu eram şef de unitate. Ulterior, am deschis o ceainărie, iar printre primii oaspeţi l-am avut pe Adrian Păunescu care a venit şi a spus că ceaiul este mai bun decât vinul. A însemnat enorm pentru mine, a făcut enorm de multe lucruri bune. Să ne aducem aminte când, într-o emisiune de la Antena 1, l-a făcut pe Hagi să se răzgândească şi să se întoarcă la echipa naţională. Chiar dacă i-a scris ode lui Ceauşescu, a scris şi împotriva lui. Dumnezeu să-l odihnească", a spus Viorel Păunescu.

"Adrian Păunescu va fi mai mare ca Eminescu" 12:15. La locuinţa poetului Adrian Păunescu a sosit şi revoluţionarul Constantin Bebe Ivanovici. "Sunt după o operaţie la coloană, dar am venit să depun o floare. Nu vreau să intru. Am făcut împreună cu Adrian mormintele de la Chişinău ale soţilor Ion şi Doina Aldea. Adrian Păunescu a fost mai mult decât prietenul, a fost fratele meu. Pe cinstea mea de revoluţionar vă spun că Păunescu va fi mai mare ca Eminescu. După moartea lui afli ce a reprezentat...", a declarat Ivanovici.

12:00. Scriitorul Dinu Săraru a venit şi el să prezinte omagiile sale familiei îndoliate. "Pentru mine a fost ca un frate, deşi n-am avut fraţi. Romanul "Nişte ţărani" l-am scris în onoarea lui. Ne-am certat şi ne-am iubit de multe ori pe an şi pentru totdeauna. Când scriam romanul, colaboram cu "un terorist". Dacă n-ar fi fost el, n-ar fi ieşit aşa. Românii ar trebui să şi-l amintească ca pe cel mai mare poet al limbii române din acea perioadă. A făcut enorm de mult bine: a scos oameni din puşcării, le-a dat case, i-a ajutat să se însoare şi a împins în faţă oamenii de talent", a spus Dinu Săraru. În casă se află Carmen Păunescu, soţia poetului, şi fiul său Andrei, împreună cu câţiva apropiaţi. 11:45. "E o pierdere incomensurabilă pentru mine, care am lucrat cu dânsul la Cenaclul Flacăra între 1980 şi 1985. Era veşnic neobosit. Când noi ne odihneam, noaptea, el scria trei-patru poezii, până dimineaţa, pe teme diferite. Apoi se trezea să mergem la fotbal. Am venit aici fără să ştiu că îl vor duce la  Ateneu. Mai trebuia să trăiască pentru tinerii de azi. A dat o pâine la foarte mulţi muzicieni", a declarat Ionuţ Văduva.