Sibiul, şi cu buget sărăcit, şi cu pretenţii

Deşi a încasat în anul fiscal 2008 cu 25% mai puţin decât preconiza, administraţia locală sibiană investeşte peste 2,3 milioane de lei într-un sistem de climatizare destinat sediului primăriei.

Bilanţul contabil al administraţiei sibiene pe anul 2008, care va fi analizat în şedinţa de joi a consiliului local, demonstrează că municipalitatea a încasat cu 25% mai puţin decât şi-a propus. În total, este vorba de peste 97 de milioane de lei care nu au mai ajuns în bugetul local.

Piaţa imobiliară e de vină „Veniturile din capital, prevăzute a se realiza în principal din vânzarea terenurilor şi a spaţiilor comerciale, au fost afectate semnificativ de căderea pieţei imobiliare, începând cu a doua parte a anului 2008”, se arată în raportul administraţiei locale.

Vânzările de terenuri şi spaţii comerciale reprezentau o sumă destul de frumuşică, în estimările financiare. Primăria şi-a propus să vândă terenuri şi spaţii în valoare de peste 48 de milioane de lei, dar a reuşit să vândă doar de 5,13. Nici vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului nu a mers prea bine, doar 5% din prevederi fiind realizate.

De asemenea, şi măsurile luate privind taxele de timbru au văduvit bugetul local al Sibiului de aproape 86% din estimările în acest capitol. Din taxe şi impozite, bugetul local a încasat 5.77 milioane de lei.

Climatizare scumpă, dar independentă

În ciuda încasărilor slabe din anul precedent, municipalitatea investeşte în acest an peste 3,2 milioane de lei în sediul din Piaţa Mare. Cea mai mare parte a fondurilor urmează să fie investită în sistemul de climatizare şi ventilaţie. În total, 2,38 de milioane de lei urmează să fie cheltuite pe un sistem de debit de 26.000 de metri cubi pe oră ce vor traversa conducte în lungime de trei kilometri.

„Sistemele de climatizare alese sunt de tip VRV şi constau dintr-o unitate exterioară şi mai multe unităţi interioare. S-a ales această soluţie pentru o exploatare foarte modulată, asigurându-se o independenţă în exploatare în diferitele zone ale clădirii”, se arată într-un raport al Serviciului Investiţii, din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei. În plus, soclul primăriei, care va fi amenajat cu piatră naturală, reprezintă o lucrare în valoare de 654.000 de lei.