De ce ne mor asistentele medicale?

De ce ne mor asistentele medicale?

O asistentă de numai 30 de ani care lucra la Spitalul de Pediatrie Sibiu s-a stins din viaţă în data de 3 octombrie.

Mamă a unei fetiţe de numai patru ani, tânăra a decedat sub ochii îngroziţi ai soţului. Femeia a simţit cu câteva zile înainte că ceva nu este în regulă cu ea, că nu se simţea bine, dar nu a putut să îşi ia liber pentru că nu avea cine să o înlocuiască. Primul doctor care a dorit să ia atitudine în acest caz a fost şeful secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

„Epuizarea duce la boală“

„Lipsa de personal duce la epuizarea celor care trebuie să muncească cât pentru doi – trei sau chiar mai mulţi. Iar epuizarea duce la boală. Şi boala lasă în urmă copii orfani. Când am văzut feţele colegelor mele, toate, am înţeles că am pierdut un om din echipă“, scria pe site-ul de socializare, dr. Livia Ognean, la aflarea tristei veşti. Sfârșitul tragic al asistentei medicale de la Sibiu confirmă datele furnizate de Solidaritatea Sanitară privind munca forțată în rândul acestei profesii. Indiferența autorităților face victime. La această concluzie au ajuns reprezentanţii sindicatului din sectorul medical. „Studiul efectuat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială Solidaritatea a arătat în mod clar că impactul muncii forțate și neplătite (ce poate fi asimilată cu sclavia) în rândul asistentelor medicale este situat la îngrijorătorul nivel de 23%. Dacă adăugăm frecvența supraîncărcării cu sarcini de serviciu a asistentelor medicale, indicată în repetate rânduri în studiile anterioare comandate, efectuate și publicate pe această temă, este evident că tragedia asistentei medicale de la Sibiu confirmă, într- un mod nefericit, tabloul situației asistentelor medicale prezentat în concluziile cercetărilor“, se arată în comunicatul sindicaliştilor. „Culpa este una comună atât Ministerului Sănătății cât și organismului profesional al asistentelor medicale, acesta din urmă dovedindu-se incapabil să reacționeze în mod adecvat la problemele profesionale cu care se confruntă cei pe care-i reprezintă”, au mai spus sindicaliștii.

9.000 de asistente au semnat petiţia

Faptul că aproape un sfert din asistentele medicale sunt în situația muncii forțate este cauzat în egală măsură de deficitul de personal și de absența preocupărilor pentru rezolvarea acestor probleme din partea celor care au obligația legală de a veghea la respectarea condițiilor pentru buna desfășurare a activității profesionale, mai adaugă Sindicatul. În momentul de faţă peste 9.000 de asistente medicale absolvente de postliceală au semnat petiţia pentru a avea dreptul la completarea studiilor pentru a ajunge la nivelul celor superioare.

Ne puteți urmări și pe Google News