Consilierii judeţeni sibieni au considerat că preluarea datoriilor celor trei spitale ar da peste cap întregul judeţ.
Consilierii judeţeni din Sibiu au refuzat astăzi, prin vot, să preia în administrare trei spitale. Eşecul adoptării acestui proiect s-a produs chiar sub ochii ministrului sănătăţii, Attila Cseke, care a participat la şedinţa extraordinară de vineri a consilierilor judeţeni din Sibiu.
Deşi, după discuţiile din comisiile de specialitate, nimic nu părea să împiedice adoptarea proiectului de transferare a managementului spitalelor, în plen, consilierii PSD au votat împotrivă, iar liberalii s-au abţinut. Punctul nevralgic: datoriile de 20 de milioane pe care le înregistrează în contabilitate Spitalul Judeţean - unul din cele trei propuse spre a fi transferate.
"Noi, aici, împărţim la câte o primărie câte un miliard, două şi toată lumea e foarte mulţumită, dar în cazul spitalului vorbim despre mai mult de 190 de miliarde de lei vechi. Dăm tot judeţul peste cap!", i-a zis Ioan Terea (PSD), ministrului sănătăţii.
Potrivit secretarului Consiliului Ju deţean, Iordan Nicola, pentru adoptarea unui astfel de proiect, erau necesare două treimi din voturile celor prezenţi. Votul "pentru" dat de FDGR şi PDL nu a fost însă suficient, în condiţiile în care liberalii s-au abţinut. "E vorba de transfer patrimonial", a motivat Nicola.
Cseke: "Datoriile vor fi plătite"
Ministrul sănătăţii, fost consilier judeţean şi el, susţine contrariul. "E vorba doar de transfer de management. Majoritatea simplă e suficientă", au fost argumentele date de Cseke.
El a promis aleşilor sibieni că datoriile înregistrate în contabilitate vor fi plătite în urma rectificării bugetare din august. "La nivel naţional, datoriile spitalelor transferate sunt de aproximativ 170 de milioane de euro. Vor fi plătite după rectificarea din august, deci ne vom încadra în termenul de 90 de zile promis pentru achitarea acestor datorii", a susţinut ministrul.
După şedinţă, ministrul a catalogat votul drept unul politic. "Toţi miniştrii de dinaintea mea au vorbit de descentralizare, fără să facă nimic. Acum s-a făcut, dar deciziile sunt luate politic, fără să se ia în calcul nevoile comunităţii", a spus el.
Proiectul respins va fi supus din nou votului peste cel mult două săptămâni, perioadă în care consilierii judeţeni din opoziţie au cerut situaţii financiare mult mai detaliate în ceea ce priveşte datoriile înregistrate în contabilitate. La viitoarea şedinţă, ministrul a promis că va fi din nou prezent. "Nicăieri nu s-a mai întâmplat ca aici. Şi eu mă mândream cu descentralizarea din Ardeal....", a încheiat ministrul.
Datorii istorice
Cel mai înglodat în datorii este Spitalul Judeţean Sibiu, instituţie cu 1.400 de angajaţi, care are datorii totale de 19,97 de milioane de lei (înregistrate la 30 iunie 2010).
Una din marile probleme ale consilierilor au fost creanţele acumulate în perioada 2007-2009, de aproape patru milioane. În acest caz, reprezentanţii Spitalului Judeţean n-au putut oferi explicaţii în ceea ce priveşte modalitatea de achitare.