Starea fetiţelor siamenze născute luni la Spitalul Judeţean Piteşti este stabilă, dar nu vor fi separate pentru moment, au anunţat azi medicii care le au în grijă.
În urma primelor investigaţii s-a stabilit că cele două micuţe sunt unite doar în zona ficatului şi au inimi separate.
Fetiţele sunt ţinute în continuare sub observaţie la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, iar decizia separării lor va luată peste 7-8 luni, a declarat purtatorul de cuvant al spitalului, medicul Raluca Alexandru.
Un medic de origine română din Emiratele Unite le-ar putea separa
Reprezentanţii spitalului au mai anunţat că s-a luat legătura un medic de origine română din Emirate Arabe Unite, Gabriel Ionescu, acelaşi care a facut parte din echipa care le-a separat cu succes pe celebrele siamezele românce Lina şi Gherghina, în anii 80.
Siamezele Lina şi Gherghina Boaru au şocat România anilor '80, când s-au născut lipite. Pe 29 iulie 1982, Elena Boaru, din Botoşani, a născut siameze, lipite în dreptul inimii, de la stern la ombilic. În România anilor '80 nu se putea face nimic pentru ele.
La şase luni de la naştere însa, siamezele Lina şi Gherghina au avut parte de şansa vieţii lor. În Elveţia, o echipă de 28 de medici s-a chinuit timp de zece ore pentru a le separa pe fete. Cazul lor a fost cel de-al treilea din lume ca gravitate, cu o operaţie de separare care a reuşit complet.
Nimeni nu s-a interesat de fetiţe
Potrivit purtatorul de cuvânt al spitalului "Grigore Alexandrescu", până acum nimeni din familia simazelor nu s-a interesat de ele. Dacă situaţia va rămâne neschimbată, copilele vor fi luate în grija statului.
Medicul neonatolog Corina Matei, de la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, a declarat că naşterea a fost "spontană", şi nu prin cezariană, întrucât mama fetiţelor a venit în travaliu la maternitate, nefiind probleme în timpul naşterii.
Medicul Corina Matei a mai spus că mama siamezelor este într-o "stare mai labilă".