Şi taţii pot face depresie postnatală

Tot mai mulţi proaspăt tătici experimentează simptomele depresiei postnatale, însă aceste cazuri sunt rar depistate de către medici şi foarte puţin tratate, avertizează experţii.

Unul din 10 bărbaţi suferă de lipsa somnului, tristeţe, teama de responsabilităţi şi acel tip de depresie care, până nu demult, era atribuit numai femeilor. Echipa de cercetători de la Eastern Virginia Medical School şi-a bazat cercetarea pe rezultatele a 43 de studii în care au fost implicaţi 28.004 de pacienţi din 16 ţări, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie. Aceştia au descoperit că bărbaţii sunt mai fericiţi în primele săptămâni de după naşterea copiilor şi suferă de depresie abia după luna a treia, până într-a şasea. Specialiştii spun că simptomele depresiei postanatale apar la bărbaţii ai căror soţii experimentează aceleaşi stări psihice, iar, până ce nou-născutul împlineşte un an, aproape un sfert dintre tătici au manifestările acestui tip de depresie. Depresia părinţilor afectează copiii Doctorii James Paulson şi Sharnail Bazemore, coordonatorii studiului, recomandă îmbunătăţirea programelor de depistare şi de asigurare a unui tratment de specialitate pentru taţii care prezintă riscul de a dezvolta depresie postanatală, în contextul în care tot mai multe date demonstrează că aceste stări psihice ale părinţilor afectează în mod negativ dezvolatarea emoţională şi comportamentală a copiilor.

"Depresia care apare la un părinte îl priveşte şi pe celălalt, astfel că prevenirea şi tratarea acestor manifestări trebuie să se facă în cuplu, nu individual", explică specialiştii.

"Să devii părinte este una dintre cele mai mari schimbări care apar atât în viaţa bărbatului, cât şi a femeii. Cu toate acestea, se cunosc prea puţine informaţii cu privire la impactul pe care aceste schimbări îl au asupra sănătăţii mentale şi câte persoane se confruntă cu aceste situaţii. Odată cu venirea pe lume a copilului, părinţii trebuie să facă faţă efectelor somnului insuficient, schimbărilor care intervin în stilulul de viaţă şi al relaţiilor cu prietenii, dar şi noului val de responsabilităţi", spune Bridget O'Connell, coordonatoarea centrului de caritate "Mind".   Există şi voci care se opun teroriei emise de specialiştii de la Eastern Virginia Medical School. "Să spui că bărbaţii au depresie postnatală contravine legilor biologice, pentru că bărbaţii nu au capacitatea fizică de a naşte", este de părere Ellie Lee, lector la catedra de Politici sociale a Universităţii Kent. Însă, aceasta nu neagă că venirea pe lume a unui copil reprezintă o experinţă stresantă şi pentru tată.