Şi acolo e România. În vârf de munte s-a născut o fetiţă. Cine şi cum a asistat-o la naştere, deşi în cătunul Măgurice din judeţul Braşov nu e niciun medic

O fetiţă născută în vârf de munte. Iată povestea de un dramatism ieşit din comun. Până la un punct însă putem vorbi de dramă, pentru că totul se încheie cu bine.

Cazul este relatat pe larg de publicaţia “Bună ziua Braşov” şi s-a petrecut în cătunul Măgurice din comuna Moeciu de Jos, judeţul Braşov.

Miercuri seara un telefon e dat către serviciul unic de urgenţă 112. O tânără de 17 ani e pe cale de a naşte. Are nevoie de medic. Dar de unde cadru medical în vârf de munte?

Două femei totuşi o asistă la naştere. Una de aproape, alta de la distamţă. Cea de aproape e o vecină. Cea de departe e medicul de gardă de la Maternitatea din Braşov.

Între timp, un echipaj pleacă spre cătunul cu pricina. Echipaj compus din şase pompieri şi o asistentă medicală.

Şase pompieri, şi chiar e nevoie de ei, nu numai pentru că au plecat cu o şenilată, care şi aceasta se opreşte pe drum, pentru că nu mai poate să meargă printre copacii prea deşi ori să treacă peste bolovani.

Şi atunci asistenta o ia pe jos, însoţită de bărbaţi, prin zăpadă şi vânt. Ajutată de troliu, şenilata ajunge şi ea, în sfârşit, în cătun.  

Dar în toată această perioadă se produce minunea. Vine pe lume o fetiţă. Medicul de la dispecerat o asistă pe tânăra mămică, prin telefon, explicând vecinei, pe post de moaşă, ce are de făcut.

În cele din urmă tânăra mamă şi copilaşul au fost preluaţi de ehipajul de salvare şi duşi la Maternitatea din Braşov, unde acum se simt ca în civilizaţia de are nu avuseseră parte în clipele acelea de cumpănă.

Fetiţa născută în vârf de munte se numeşte Ioana. Aşa a decis mama ei să o cheme. Aşa va fi botezată.