Frida Kahlo nu a fost o bisexuală dedicată, relațiile sale cu alte femei au fost mai degrabă experiețe sexuale episodice, decât relații stabile.
A avut relații sexuale atât cu bărbați, cât și cu femei. Dintre femei, cea mai cunoscută a fost cântăreața și dansatoarea Josephine Baker.
Dacă relațiilor sexuale ale soției sale cu femei nu le dădea importanță, cele cu bărbați îl înfuriau la culme pe marele pictor Diego Rivera.
Frida a avut aventuri cu numeroși bărbați, cei mai cunoscuți fiind sculptorul Isamu Noguchi și comunistul Leon Troțky (Lev Davidovich Bronshtein).
De cealaltă parte, Frida s-a înfuriat când a aflat că Diego avusese o aventură cu sora sa mai mică, Cristina. Cei doi au divorțat în noiembrie 1939, pentru a se recăsători în decembrie, anul următor.
Cu toate acestea, neînțelegerile au continuat. Dormeau în camere separate, uneori alăturate.
De la Troțki la Stalin
Atât Frida Kahlo, cât și soțul ei Diego Rivera (foto) erau comuniști înfocați. Cei doi s-au împrietenit cu Leon Trotsky spre sfârșitul anilor '30. Acesta fugise din Uniunea Sovietică, în urma conflictului de putere cu Iosif Visarionovici Stalin, fiind expulzat și condamnat la moarte.
Inițial a fugit în Norvegia, după mai multe peregrinări ajungând în Mexic. Inițial, în 1937, Trotsky a locuit acasă la Rivera, apoi s-a mutat în casa Fridei, cu care a avut o aventură, în timp ce Rivera se zbătea să obțină pentru el azil politic din partea guvernului mexican.
Ulterior, Troțky, împreună cu soția, s-au mutat în altă casă, unde a și fost asasinat, în 1940.
În 1939, atât Kahlo, cât și Rivera, au renunțat la troțkism, devenind adepți entuziaști ai lui Stalin.
Frida Kahlo s-a născut în 6 iulie 1907, în casa părinților săi, cunoscută drept Casa Azul, azi Muzeul Frida Kahlo, în Coyoacán. În acea vreme, Coyoacán era un mic orășel, în apropiere de Mexico City.
Frida s-a îmbolnăvit de poliomielită pe când avea șase ani, în urma căreia, piciorul său drept a devenit mai subțire decât cel stâng. Mai târziu, va ascunde acest defect, îmbrăcând rochii lungi, viu colorate.
Cu toate acestea, a practicat multe sporturi, printre care și boxul.
În 17 septembrie 1925, Frida se găsea într-un autobuz, când acesta s-a ciocnit violent cu un troleibuz.
A suferit un accident grav, cu numeroase fracturi, o fractură de coloană, una de claviculă, fracturi ale coastelor, fractură de bazin, 11 fracturi ale piciorului, piciorul drept și umărul dislocat.
A fost necesară montarea unei armături metalice, care a perforat uterul și abdomenul.
După accident, Frida Kahlo a abandonat studiile de medicină pentru a se dedica picturii.
Frida Kahlo a murit în 13 iulie 1954, la o săptămână după ce împlinise 47 de ani, și a fost arsă la crematoriu, conform uneia din ultimele sale dorințe.
Din cele 140 de lucrări de pictură, 55 sunt autoportrete, care adesea încorporează o simbolistică complexă, legată adesea de suferințele sale fizice, dar și de mitologia mexicană.
Avea să mărturisească la un moment dat: „Nu pictez niciodată vise. Pictez propria mea realitate”.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric