Shopping Fest la Înalta Poartă

ISTANBUL. Aproape toate magazinele din oraşul de pe malurile Bosforului, de la Burberry, Dior şi Cacharel până la micile prăvălii, au reduceri între 30 şi 70 la sută la colecţiile noi.

Dacă era comercială, cu simţurile amăgite de "patologia abundenţei", îşi glorifică zeii prin festivaluri grandioase de shopping, atunci Istanbulul este acum direcţia, iar cuvântul-cheie: "indirim". Adică "Reduceri". De 20, 30 sau 70 la sută, în toate cele 94 de mari centre comerciale din Istanbul, în 80% dintre cele peste 40.000 de magazine din oraş, în multe dintre zecile de mii de prăvălii şi buticuri în care milioanele de turişti ce scotocesc capitala vechilor imperii vor cheltui, vreme de 40 de zile, cam trei miliarde de euro.

Alişveriş ca la Constantinopole - aşa cum îşi freacă mâinile negustorii, anunţând importante creşteri estimate ale cifrei de afaceri de 1,8 miliarde de euro, bani cheltuiţi de turişti anul trecut, în aceeaşi perioadă. Negustorii din Istanbul, fie ei şi unii cu nume celebre, cum ar fi Vuitton, Prada sau Versace, speră ca Festivalul Cumpărăturilor să devină o tradiţie, iar ei să-şi tripleze, în următorii 12 ani, vânzările prognozate cu destul de mult optimism.

Entuziasmul oamenilor de afaceri din Istanbul este, de alt fel, direct proporţional cu tenacitatea Turciei în strategia de a deveni - mai degrabă decât Atena - o importantă platformă regională, efort dublat şi de încercarea de a da estului un înţeles extins.

De la Dior la Pizza Hut

Fără să-şi renege Bizanţul sau moscheile, oraşul care a fost de-a lungul timpului capitală a trei mari imperii a decis să dea din nou ora exactă: de data aceasta în lumea celor care ştiu să înţeleagă cum se cuvine o reducere de 30 la sută la Diesel, Tommy Hilfinger sau Replay.

Concursul internaţional de cumpărături, în cadrul căruia sunt puse la bătaie peste 300 de mărci internaţionale la preţuri reduse, şi-a programat probele de forţă în câteva puncte-cheie, cum ar fi Taksim - cea mai aglomerată arteră comercială din lume, luxosul cartier Nişantaşi, la Şişli, Bakırköy, Fatih, Bahariye sau Bagdat Avenue, dar şi în prăvăliile din locuri tradiţionale de shopping, cum ar fi Grand Bazaar şi Spice Bazaar.

E "indirim" până şi la baclavale, iar în magazinele de firmă, cele mai spectaculoase oferte - Benneton, de pildă - ajung şi la reduceri de 70%. Burberry, Calvin Klein, DKNY sau Dior (inclusiv magazinele Douglas!) sau mai rezonabilele Gap şi Top Shop vând redus şi în regim de duty free. Până şi Pizza Hut sau Starbucks au intrat cu o ofertă în festival.

SEZONUL CUMPĂRĂTURILOR. Prăvăliile din bazarurile Istanbulului au intrat și ele în febra reducerilor FOTO: AGERPRES

Ruşii, buni de plată

În următorii doi ani, în Istanbul vor fi 140 de mari centre comerciale, spun oficialii turci, malluri uriaşe pentru care trebuie antrenată deja o clientelă. Deşi cu faţa spre Europa, Turcia nu întoarce spatele Asiei, mai ales că "marele vis adolescentin care străbate lumea occidentală, libertatea fără reguli, ce presupune să asculţi doar de autoritatea capriciilor tale", pare mai degrabă un trend estic, neteoretizat local cum se cuvine.

Ca şi pe Coasta de Azur sau la Karlovy Vary, şi la Istanbul, ruşii sunt inepuizabila mină de aur, asigurând oraşului 11% din câştigurile adunate de la oaspeţi. Urmează iranienii şi turiştii din Azerbaidjan. Românii se adaugă în statistici, în fiecare an cam jumătate de million de inşi dispuşi să plătească pentru kebap şi shaorma, dar şi pentru aventuri de lux în Nişantaşi sau Istinye, unde se află cele mai vizitate dintre muzeele contemporane: Salvatore Ferragamo, MaxMara, Dior, Tissot.

"Căutăm formule de a impulsiona comerţul. Deviza acestui festival este «40 de zile de cumpărături şi distracţie»", spune, învârtind între degete paharul de cafea de la Starbucks, Ylmaz Ylmaz, directorul festivalului de la Istanbul, mai uşor de prezentat în România ca patron al lanţului de magazine Koton.

MODERN. Istanbulul are deja peste 90 de mari centre comerciale

PLANURI MARI PENTRU KOTON

Încă patru milioane de euro investiţi în România

Patronul lanţului de magazine Koton menţionează în treacăt că în lume sunt 24 de magazine Koton, majoritatea în Europa de Est. "Ce înseamnă că este afacerea noastră? E a mea şi a soţiei mele", spune Ylmaz Ylmaz, trecând pe listă şi cele cinci magazine Koton din Bucureşti, cu precizarea că lanţul din România va avea zece magazine în următorii doi ani.

"Am investit până acum şapte milioane de euro pentru cele cinci magazine din Bucureşti, iar pentru următoarele, avem prevăzute investiţii de încă cinci milioane", spune el.

Are încredere în mediul de afaceri şi în potenţialul României. Iar în cel al Turciei cu atât mai mult.

A treia capitală europeană ca număr de turişti

Cu cei opt milioane de turişti adunaţi în 2009 în statistici, Istanbulul a urcat pe locul al treilea în topul celor mai vizitate oraşe europene, după cosmopolitele Londra şi Paris.

În 2010 au venit cam trei milioane de turişti în plus (în total peste 11 milioane pentru programele Capitalei Culturale a Europei), iar acum Turcia şi-a propus să repete performanţa.

"Avem în fiecare an acest uriaş aflux de turişti, aşa că am dorit să impulsionăm şi activitatea comercială. Am decis, împreună cu trei asociaţii de retaileri din Turcia, să organizăm acest festival. Majoritatea celor invitaţi au răspuns pozitiv, avem, deci, peste 300 de mărci turceşti şi internaţionale în festival, cam 80 la sută din magazinele din Istanbul fac parte din proiect, iar reducerile încep de la 30 la sută. Turiştii cheltuiau aproximativ 300 milioane dolari în această perioadă. Ne-am propus ca totalul sumei cheltuite de aceştia să se ridice la 500 milioane euro în timpul Istanbul Shopping Fest", spune Ylmaz Ylmaz, preşedintele festivalului. 500 de milioane de dolari se estimează că vor cheltui turiştii străini aflaţi la Istanbul în perioada Festivalului Cumpărăturilor

STRATEGIE

Reduceri la colecţiile noi, oferta-surpriză

Pentru cei care au rezerve gândind că turcii şi-au propus să copieze festivalul din Dubai, deja cu o tradiţie de 16 ediţii şi în permanentă creştere de popularitate (anul acesta s-au raportat creşteri ale vânzărilor cu 140 la sută), Istanbulul are o surpriză: reducerile se fac la colecţiile noi, proaspăt intrate în magazine. "Festivalul din Dubai se organizează în ianuarie/ februarie, la sfârşit de sezon, şi vinde redus colecţiile vechi. Istanbul Shopping Fest promite aceste discounturi pentru co lecţiile noi", explică Ylmaz Ylmaz.

Fiesta comercială pentru toate gusturile

Istanbul Shopping Fest se desfăşoară între 18 martie şi 26 aprilie 2011. Pe durata întregului festival, toate centrele comerciale vor fi deschise până la 11.00 p.m., iar în fiecare sâmbătă, două centre comerciale vor fi deschise până la ora 2.00 a.m. Organizatorii promit diverse evenimente şi activităţi pe principalele artere, cum ar fi Bagdat, Nisantasi sau Beyolu, în special concerte sau alte tipuri de animaţie de stradă.

Premii, oferte şi programe speciale

Pe lângă reduceri, organizatorii îşi îmbie clienţii cu o ofertă bogată:

  • Trei spectacole diferite în fiecare zi;
  • Cadouri pentru cei care cumpără peste o anumita sumă;
  • Tragere la sorţi pentru o maşină în fiecare zi;
  • Centrele comerciale vor fi deschise până la 11.00 p.m.;
  • În fiecare sâmbătă, două centre comerciale vor rămâne deschise până la 2:00 a.m.;
  • Vânzări cu reduceri de până la 30% la produse ale noului sezon în timpul festivalului;
  • Avantaje suplimentare în ceea ce priveşte preţurile vor fi oferite în fiecare noapte, după 10.00 p.m.;
  • Va exista o casetă luminoasă de prezentare specială, cu laturile de 10 metri, în Piaţa Taksim, timp de 40 de zile. Festivalul-gigant, care va continua până pe 26 aprilie, va marca Istanbulul ca "oraşul care nu doarme niciodată".