Sherlock Holmes, mai adevărat decât Churchill

Winston Churchill, Cleopatra sau Charles Dickens reprezintă personaje de ficţiune pentru tinerii britanici de astăzi.

În schimb, despre Sherlock Holmes, Regele Arthur şi Cavalerii Mesei Rotunde, tinerii cred că au existat cu adevărat, potrivit unui studiu comandat asupra cunoştinţelor istorice de bază ale adolescenţilor.

Astfel, 47% dintre respondenţi sunt convinşi că Richard I (Richard Inimă de Leu) nu a fost niciodată rege al Angliei, ci numai un personaj de literatură, deşi el a domnit zece ani, între 1189 şi 1199, iar peste un sfert dintre ei cred că Florence Nightingale, prima infirmieră modernă, a fost o figură mitică. Winston Churchill, prim-ministru între 1940 şi 1945, apoi între 1951 şi 1955, este la rându-i plasat în galeria persoanejor fictive de 23% dintre adolescenţi, la fel fel ca scriitorul Charles Dickens (3%), Gandhi (3%) sau Cleopatra (4%).

În schimb, 58% dintre respondenţi cred că detectivul Sherlock Holmes, personaj creat de scriitorul Arthur Conan Doyle, a existat cu adevărat şi chiar a locuit pe strada Baker la numărul 221B. 51% dintre ei cred că Robin Hood a trăit în pădurea Sherwood, jefuind bogaţii pentru a-i ajuta pe cei săraci, în timp ce 47% spun că Eleanor Rigby a fost o persoană reală, nu o creaţie a grupului Beatles.

Studiul arată şi o shimbare esenţială în modul de însuşire a cunoştinţelor de istorie de către tinerii de astăzi, relatează „The Telegraph“. 77% dintre adolescenţi au spus că nu citesc cărţi de istorie, iar 66% au mărturisit că schimbă postul TV atunci când rulează documentare istorice