Sfidarea maneliştilor, evazioniştii minune

Cântăreţul are patru maşini de lux, cinci case şi 13 terenuri. Dar nu plăteşte impozit pe venit. În acelaşi timp, Fiscul nu-l atinge nici cu-n deget.

Când îl vezi pe Adrian Simionescu, alias Adi Minune, la televizor, hăhăindu- se ironic la întrebarea prezentatoarei care-l chestionează cum de a avut anul trecut un venit de numai 940 de lei, mai că-ţi vine să muşti din telecomandă. Acesta e venitul manelistului, conform declaraţiei sale de avere, pe care a fost obligat să o facă publică pe site-ul Primăriei Ştefăneşti, judeţul Ilfov, unde este consilier local.

Adi Minune sfidează în aceeaşi emisiune şi atunci când spune nonşalant că el cântă gratis pe la nunţi şi botezuri. Cu toate acestea, în declaraţia sa de avere se regăsesc un apartament în Bucureşti, patru case în Ştefăneşti, trei terenuri în extravilan şi opt în intravilan, două limuzine Mercedes, un BMW şi un Porsche.

Declaraţiile belicoase ale preşedintelui Băsescu şi ale premierului Boc, care declarau anul trecut că fiecare leu trebuie impozitat şi că onorariile maneliştilor trebuie, la rândul lor, taxate de Fisc, îl lasă rece pe manelist. Când sunt întrebaţi de impozite, cântăreţii de manele refuză discuţia. Nici unul dintre cei intervievaţi nu a vrut să spună ce impozite a plătit în ultimul an.

Maniere de manelişti

Vali Vijelie, manelist de succes de vreo două decenii, mai că-ţi râde în nas dacă îl întrebi de tarife, impozite, contabilitate: "Unde-i lege nu-i tocmeală! Am tot ce trebuie, contabil..., totu’ pus la punct! Ce mă iei pe mine cu tarife! Tarifele contează în funcţie de cine e, de unde e şi ce vrea... De bani vorbiţi cu contabilu’ şi impresaru’ meu!". Vali Vijelie ne-a dat două numere de telefon. N-a răspuns nimeni la apeluri.

La fel, dar mult mai obraznic şi expeditiv, a răspuns şi manelistul oltean Jean de la Craiova: "Tu mă suni să mă iei pe mine cu d-astea! Să afli tu, de la mine, tarife, salarii şi impozite! Hai... te rog, lasă-mă!". Şi a închis telefonul.

Adi Minune nu a putut fi contactat, pe toată durata zilei de ieri. Însă, în interviul difuzat joi, 13 ianuarie de Acasă TV, Adi Minune a afirmat că declaraţia de avere este reală, că nu ia bani negri la nunţi şi că nu e treaba lui ce face statul român cu asistaţii social pentru că şi el a fost sărac în copilărie. "Eu mi-am făcut datoria faţă de statul român", a afirmat manelistul.

Comparativ, în Germania, tatăl lui Steffi Graf a făcut închisoare pentru evaziune fiscală exact în anii de glorie ai fiicei sale, când aceasta era cea mai bună tenismenă din lume şi un adevărat simbol naţional.

Peste jumătate din banii încasaţi de artiştii consacraţi merg la stat

Artiştii liber-profesionişti consacraţi, compozitori sau cântăreţi sunt mult mai deschişi, dar se feresc şi ei să vorbească despre cifre exacte. Compozitorul Adrian Ordean spune că el nu mai cântă pe scenă de câţiva ani, dar încasează bani lunar de la Uniunea Compozitorilor.

"O piesă nu se vinde cu factură şi chitanţă... e o tranzacţie între compozitor şi interpret. Eu încasez bani de la Uniunea Compozitorilor, direct impozitaţi, oridecâteori piesele mele sunt difuzate de radiouri şi televiziuni. Mie mi se depun banii direct în cont, pe card, în urma unei adeziuni semnate la uniune, prin care le dau acestora dreptul să-mi urmărească drepturile de autor. E ca un stat de plată!".

Dan Bittman, vocalistul şi liderul trupei rock Holograf , spune, la rândul său: "Formaţia Holograf a plătit la stat, în ultimi doi-trei ani, sute de mii de euro, numai din banii încasaţi la concerte. Noi mergem pe factură şi chitanţe. Aproape 50% se duc la stat. Fără să mai vorbim de taxele pe biletele vândute la concerte care sunt mult mai mari decât în restul Uniunii Europene. TVA-ul e mai mic, paremi-se, nouă la sută... Din costul unui bilet vândut la un concert, circa 30% ajung la noi. Restul merge la stat! De tarife nu pot să vorbesc. Sunt confidenţiale şi diferă de la caz la caz".

CAMPANIA ANTIEVAZIUNE SE URNEŞTE CU GREU

Cântăreţii, fotbaliştii şi patronii bogaţi, luaţi în colimator

Din acest an, Fiscul va lua în vizor persoanele care afişează averi mari, dar ale căror venituri declarate nu justifică aceste bunuri. Dacă va descoperi că bunurile achiziţionate nu sunt acoperite de venituri pe măsură, diferenţa va fi impozitată cu 16%. Deocamdată, doar diferenţele mai mari de 50.000 de lei sunt urmărite.

"Vrem să identificăm persoanele care au fugit din calea Fiscului. Discutăm de cântăreţi, fotbalişti, oameni de afaceri, patroni bogaţi cu firme sărace", ne-a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar.

Astfel, şi manelişti ca Adi Minune vor fi în vizor. Verificările ANAF se vor face doar pentru bunurile ce vor fi obţinute din acest an, pe baza declaraţiilor de venit ce vor fi depuse în 2012, circa 200-300 de persoane fiind vizate deocamdată. În septembrie 2009, Evenimentul zilei a realizat un reportaj incognito în care a încercat să afle cam cât încasează la o singură reprezentaţie un manelist de frunte. Crezând că stau de vorbă cu un potenţial client, artiştii au fost sinceri. Pentru un show pe durata unei nopţi întregi Nicolae Guţă a cerut 10.000 de euro. Mai modeşti pentru acelaşi interval de timp, Liviu Puştiu s-a aruncat la 6.000 de euro iar Jean de la Craiova a cerut doar 5.000. Sorinel Copilu de Aur a vrut 7.500 de euro pentru trei ore, Florin Salam 5.000 de euro pentru o oră , Adi de la Vâlcea 3-4000 de euro pentru două ore şi, ultimul pe listă, Adi Minune 4.000 de euro pentru două ore. (Teodora Vasâlca)

MODEST. Fiscul n-a bătut niciodată la uşa palatului deţinut de Adi Minune în comuna Ştefăneşti FOTO: LIBERTATEA

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6AevYFPrT7k?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6AevYFPrT7k?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>

<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/XhDWKWfGEno?fs=1&amp;hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/XhDWKWfGEno?fs=1&amp;hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>