Uniunea Naţională a Studenţilor din România organizează joi, în 14 centre universitare din ţară, un flashmob numit "Sfertul studenţesc", care are scopul de a atrage atenţia asupra faptului că studenţii trebuie să participe în proporţie de 25% la alegerea rectorilor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR) remis redacției EVZ, flashmobul are loc în centrele universitare din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Timişoara, Bacău, Piteşti, Ploieşti, Braşov, Constanţa, Târgovişte, Petroşani, Târgu Mureş, Târgu Jiu, Galaţi.
Studenții se plâng că le este cenzurată libertatea de exprimare în comunitatea academică
"Acţiunea se va desfăşura în linişte deplină, punctând astfel limitarea libertăţii de exprimare a studenţilor în comunitatea academică. Considerăm actuala formă de reprezentativitate a studenţilor în modalitatea de alegere a rectorului deficitară, îngrădind studenţii în exprimarea opiniei cu privire la, poate, unul dintre cele mai importante aspecte dintr-o instituţie de învăţământ superior. Votul este cea mai importantă unealtă a unui sistem democratic, necesar atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru studenţi! Neaplicat sistemului, este evidentă ruptura din procesul democratic al instituţiei", susţine UNSR.
Totalmente împotriva Legii Educației Naționale
"Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), federație studențească ce apără și sprijină interesele studenților din toată țara, se declară totalmente împotriva Legii Educației Naționale cu privire la ponderea scăzută a studenților în procesul de alegere a rectorilor. În condițiile în care respectarea drepturilor studenților nu mai este demult un laitmotiv pentru educație, ba dimpotrivă, situația se înrăutățește de la o zi la alta, UNSR sprijină mișcarea studențească în speranța asigurării participării studenților în proporție de 25% din totalul electoralului participant în alegerea rectorilor.
În momentul în care universitățile nu mai fuzionează cu studenții, nu le mai cunosc problemele și nevoile lor, nu se mai poate vorbi despre o comunicare eficientă între cele două părți importante la procesul educațional, profesori și studenți. Considerăm că unul din motive pentru care s-a ajuns în acest impas este reprezentat de scăderea ponderii în electoratul participant la alegerea rectorului.
Rectorul reprezintă instanța ce influențează orice decizie importantă din universitate, de aceea, noi studenții, dorim să ne asigurăm că opinia noastră contează atunci când acesta este ales, contribuind astfel la creșterea calității sistemului de învățământ românesc", se arată în comunicatul UNSR.
Protestatarii speră ca, astfel, decidenții din societatea românească să perceapă importanța studenților într-o universitate, nu doar ca o formă de finanțare a școlii ci ca PARTENER în procesul educațional. Flashmob-ul numit Sfertul Studențesc, demarat la ora 13 invită toți studenții să participe la formarea procentului de 25% cuvenit, în tăcere deplină, ca formă de protest la limitarea drepturilor studenților în universitate.