Dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, România trebuie să adopte un model economic diferit apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, potrivit Bloomberg.
"După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, România ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă", susţine el. În opinia sa, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene. "Autorităţile par să înţeleagă că este nevoie să schimbe modelul de creştere.Acest lucru va fi pus în practică, sperăm cât mai rapid", a adăugat Matteo Patrone.
În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8 %. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile, astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Complicând şi mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3 % din PIB impusă de Comisia Europeană.