Sfaturi și explicații, de la un medic specialist, pentru gestionarea Covid-19

Medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, explică, într-o postare pe pagina personală de socializare, că lipsa testelor pentru depistarea Covid-19 și a echipamentelor de protecție sunt probleme care vor fi rezolvate în cel mult două zile. Cele două ”detalii” nu ar trebui, de aceea, să creeze o alertă suplimentară în rândul medicilor din România, crede specialistul.

”Văd, zilele acestea, mai mulți colegi medici care – altfel de bună credință – creează alertă suplimentară, și întrucâtva confuzie, referitor la două detalii:

  1. Lipsa testelor
  2. Lipsa echipamentelor de protecție.

Ambele observații merită adresate, în primul rând ca să-i calmăm pe medici, în al doilea rând ca să-i calmăm pe oameni” scrie Gabriel Diaconu pe Facebook.

El se adresează, mai întâi, medicilor.

”Purtați-vă la înălțimea meseriei voastre.Tonul face muzica. Puțin, foarte puțin probabil că dacă și noi ne apucăm să țipăm isteric o să răsară din pământ, din iarbă verde, jucăriile necesare. Și testele, și echipamentele, urmează să ajungă în România poimâine. Judecați cu capetele voastre. Unu, majoritatea hazmaturilor erau făcute în China. China a fost în lockdown. Ce-am avut am folosit până acum în operațiunile pe care le-ați văzut și voi. Doi, furnizorii din UE cu care avem relații comerciale de tradiție, adică Italia, Franța și Germania, se confruntă cu propriile lor probleme. Trageți aer în piept, expirați, hai să găsim soluții la probleme. Murim, murim nu este o soluție. Sunteți medici. Găsiți soluții.

Promit pe parafa mea că nimeni nu ține pitite echipamentele și vă lasă pe voi să luptați cu epidemia în chiloți, și cu mândria în mână.

Confirmarea 100% de Covid-19 se face prin RT-PCR, care este un test genetic. Capacitatea de testare la nivel național NU a fost atinsă, e redundantă și suficientă, dar kiturile au fost consumate pe fază I și II. Aveam 4000. Am testat vreo 3000. Restul de 1000 sunt păstrate pentru ATI.

Rata de test/ test-pozitiv a fost foarte mică, undeva sub 5%. Reciproc, 95% din subiecții testați au ieșit negativ la Covid19. Pe de altă parte, 100% dintre teste au fost folosite în context de anchetă epidemiologică. Nu pentru că unii au fost parlamentari și alții plăvani, ci pentru că așa o cer regulile meseriei. De aceea avem mii de oameni în carantină sau izolare. Din nou, aer în piept, expirăm. Hai să n-o facem ca în fotbal unde atacanții înjură portarul”.

Medicul specialist psihiatru, Gabriel Diaconu, se adresează, apoi, oamenilor, ”ca să-i calmăm, dar în același timp să-i și lămurim”.

El spune că în perioada care vine, ar fi două opțiuni, strategia Coreea sau strategia Germania.

”Strategia Coreea înseamnă testare masivă a populației folosind a) teste rapide respectiv b) validare RT-PCR. Avantajul e că ai o statistică foarte bună de evoluție, și poți personaliza intervenția la nivel național (nu toate zonele din România sunt pe aceeași curbă de evoluție privind rata de creștere zilnică, sau timpul de dublare). Dezavantajul e că e al dracului de scump. Da, scump. Tot omul vrea Mercedes, majoritatea merg cu o Dacie. Din păcate nu există piață de second-hand la teste în medicină. Puțin probabil să o aplicăm în România.

Strategia Germania înseamnă testare țintită DOAR a cazurilor care dezvoltă pneumonie, și măsuri sociale/ carantină la domiciliu/ monitorizare activă a celor care duc boala pe picioare. Adică acei 80-85%. Asta înseamnă creșterea urgentă a capacității de testare RT-PCR pentru sub-populația hospitalieră. Zilele acestea se fac demersurile pentru acreditarea suplimentară pe măsuri de bio-siguranță privind TOATE laboratoarele care au centrifuge pentru testare genetică, stat sau privat, care să prelucreze teste. Degeaba iei kituri dacă n-ai centrifuge care să-ți dea rezultate”.

Gabriel Diaconu face referire și la procedurile administrative care, după decretarea stării de urgență, vor scurta la 10 zile formalitățile privind rechiziționarea și acreditarea echipamentelor.

”Cât putem noi să procesăm acum, la nivel național? Avem șase laboratoare, o centrifugă poate, la foc continuu, să proceseze aproximativ 20 e probe per ciclu, adică în jur de 100 pe zi dacă ar lucra non-stop, adică aproximativ 600 de teste pe zi.

La 600 de teste pe zi, dacă dublăm capacitatea, adică 1200 de teste/ zi, suntem așa și-așa, dacă stai să observi scenariul Italia unde la vârf de epidemie, cu creștere de 1.15 – 1.2 zilnic, tot au 2000 – 3000 de cazuri noi. Nu e rău. Inspiră. Expiră.

Deocamdată nu suntem în scenariul cu pricina. Probabil că vom folosi un combo de test rapid/ RT-PCR.

Testele rapide sunt de două feluri: swap nazal, sau antigen în sânge. Mai sunt teste multiplex.

Importante sunt aceste teste, pentru că în caz de caz Covid-19 într-un spital, spre exemplu, n-o să-ți permiți să închizi tot spitalul, astfel că o să testezi la 24/ 48 de ore cu test rapid personalul. Dacă iese pozitiv, e posibil să fie fals pozitiv, dar ai ca măsură suplimentară izolarea/ carantina. Dacă iese negativ, testul e foarte specific, deci poți continua activitatea și nu trebuie să închizi spitalul.

Menirea noastră, ca medici, este și să luptăm, și să educăm. Mediul online bântuie de oameni în căutarea unor senzații, dar mai ales acelea care le confirmă credințele.

Credința despre sănătate, spitale și doctori e că murim. Nu murim. Vom trăi. Și vom răzbi. Dar facem asta DOAR dacă, în ochiul public, ne păstrăm cumpătul și demnitatea meseriei alese”.