Sfaturi pentru alegerea unui aparat de aer condiţionat

Preţul, suprafaţa camerei în care va fi instalat şi consumul energetic sunt câteva dintre criteriile de care trebuie să ţineţi cont atunci când căutaţi un aparat de aer condiţionat.

Toropiţi de căldură, românii au dat buzna în magazinele de electronice şi electrocasnice pentru a cumpăra aparate de aer condiţionat. Această piaţă, care este destul de slab dezvoltată la noi, a crescut cu 30% anul acesta, spun retailerii.

"Aparatul de aer condiţionat este un produs cu o sezonalitate foarte accentuată. Acestea sunt în general cumpărături de impuls, generate de momentul manifestării căldurilor insuportabile", declară reprezentanţii Altex.

Potrivit acestora, în zilele cu temperaturi mari, media vânzărilor se triplează faţă de cea înregistrată în zilele în care temperatura se încadrează în limite normale. Dacă ne raportăm la numărul de unităţi vândute în anul 2011, comparativ cu anul 2010 acestea au crescut cu 30%, susţin oficialii Altex.

Cei mai comozi preferă să comande un aparat de aer condiţionat de pe internet, majoritatea magazinelor având transportul inclus. La eMag, cel mai mare magazin on-line din ţara noastră, "încă de la începutul verii se vând cu aproximativ 40% mai multe aparate de aer condiţionat, care beneficiază în această perioadă şi de reduceri de până la 300 de lei. Am reuşit să vindem chiar peste 150 de aparate de aer condiţionat pe zi", a declarat Alex Marin, product manager eMag.

Preţul, cel mai important criteriu

Criteriul principal în alegerea unui aparat de aer condiţionat este în continuare preţul, însă, persoanele interesate trebuie să ţină cont de mai mulţi factori.

În primul rând, aparatul trebuie cumpărat ţinând cont de suprafaţa camerei: dacă aceasta are între 18 şi 25 de metri pătrăţi, este recomandat un aparat de 9.000 BTU(British Termal Unit)/h, iar dacă are între 24 şi 35 mp, este necesar un aparat de 12.000 BTU/h. Pentru încăperi mai mari există şi aparate de 18.000 şi 24.000 BTU.

Un alt factor de care trebuie ţinut cont este tehnologia inverter. Aparatele de aer condiţionat prevăzute cu această tehnologie ajung mult mai repede la temperatura dorită, putând fi folosite şi pentru încălzire, economisindu-se circa 30% energie electrică în comparaţie cu un aparat clasic. Aceste aparate sunt cu circa 30-35% mai scumpe decât cele obişnuite.

Alte aspecte importante sunt clasa energetică, cea mai economică fiind clasa A, şi nivelul de zgomot produs de aparat. În funcţie de magazin şi de marcă, aparatele de aer condiţionat vin cu montajul inclus. Dacă acesta nu este cuprins în preţ, trebuie să apelaţi la o firmă specializată, tarifele variind între 350 şi 600 lei.

MĂSURI DE PRECAUŢIE

Avantajele şi dezavantajele unei asemenea instalaţii

Aparatele de aer condiţionat asigură confortul termic utilizatorilor, însă, specialiştii recomandă folosirea cu moderaţie a acestora.Temperatura interioară trebuie setată astfel încât să fie cu cel mult 7 grade mai mică decât cea exterioară. Schimbările bruşte de temperatură pot provoca probleme de sănătate, avertizează medicii. Înainte de a da drumul la aerul condiţionat camera trebuie aerisită.

Dacă este folosit cum trebuie, un aparat de aer condiţionat poate preveni alergiile, crizele de astm şi bolile respiratorii cauzate de poluare, deoarece acestea au filtre care reţin praful, polenul şi fumul din aer.

De asemenea, cu ajutorul unui aparat condiţionat poţi ţine sub control umiditatea din casă în zilele caniculare, împiedicând înmulţirea microorganismelor şi a mucegaiului.

Instalaţia trebuie verificată cel puţin o dată pe an. Dacă este utilizată des, filtrele trebuie curăţate o dată la două săptămâni, deoarece stochează diverse particule care îngreunează filtrarea, iar calitatea aerului condiţionat scade.