Problemele și conflictele dintre colegii de servici, mai ales în mediile unde se lucrează program de minim 8 ore, sunt frecvente, dar de cele mai multe ori pot fi evitate utilizând câteva sfaturi ce pot ajuta colegii de birou să devină o adevărată familie.
Topul celor 8 sfaturi importante a fost realizat de CNN Money, ținând cont de cercetări și cazuri tipice de conflicte între colegii de birou.
- Nu trebuie să vă plângeți prea mult, acest lucru fiind asociat cu nemulțumirea față de colegii cu care lucrați. Dar dacă intri într-o rutină în care te plângi la colegii tăi în mod consecvent, ar fi mai bine să-ți schimbi căile, deoarece acest lucru îi va face să evite discuțiile cu tine.
- Nu trebuie să obișnuiești colegii și șefii cu acțiuni voluntare permanent, acesta fiind un obicei întâlnit în rândul angajaților pentru a fi bine văzuți de șefi. Acest lucru ar putea duce la conflicte cu colegii care pot fi văzuți prost de șefi dacă nu se implică la fel, dar pot afecta și performanța de lucru din ceea ce faceți în mod uzual la locul de muncă.
- Vestimentația trebuie să fie una normală, adaptată fiecărui loc de muncă, adoptând un cod care nu va evidențiază față de colegi sau care din contră va aduce o imagine negativă. Evitați hainele și mai ales tricourile care prezintă texte sau simboluri agresive, sexuale sau politice care îi pot jena sau revolta pe colegi. Evident, sunt de evitat ținutele provocatoare.
- Se recomandă evitarea discuțiilor despre politică, acest lucru fiind un principal motiv pentru conflicte între colegii de serviciu, mai ales dacă încercați să fiți convingător de partea unei tabere. Mai mult, politica este considerată o chestiune personală.
- Nu răspândiți zvonuri sau informații false, acestea fiind foarte neplăcute în orice mediu social normal. Mai mult, din această cauză ați putea ajunge la o încălcare gravă a protocoalelor interne ale companiei în care lucrați. Pentru acest tip de discuții cel mai bine este să găsiți un prieten cu o ureche deschisă și să aveți acele conversații în afara biroului.
- Evitați pierderea timpului în exces cu telefoane personale, pagini de socializare sau alte activități care nu au legătură cu locul de muncă. Chiar dacă lucrați într-un birou aglomerat, plin de viață, există o șansă mare ca cineva să vă urmărească obiceiurile de lucru. Acesta ar putea fi managerul sau un coleg cu un cip pe umăr, totul din necesitate, acea persoană fiind obligată să observe dacă petreceți orele de lucru pentru social media, telefon sau alte activități. În plus, nu se știe niciodată ce date sunt urmărite de compania în care lucrați, deci dacă folosiți rețeaua sau internetul, fiți atenți la aplicațiile care ar putea să vă aducă probleme.
- Nu veniți la birou dacă sunteți bolnav, mai ales cu anumite boli contagioase cum sunt gripa și răceala. Chiar dacă pierdeți timp de lucru iar ceea ce faceți îi poate încărca mai mult pe colegii de birou, cel mai bine este să îi protejați de boli.
- Ultimul punct este mâncatul la birou. Nu mâncatul este problema ci furtul mâncărurilor colegilor, care se poate întâmpla mai ales pentru locurile unde există o bucătărie comună. Mulți sunt tentați să „guste” mai mult sau mai puțin din mâncarea colegilor, de cele mai multe ori fără să îi roage, dând astfel ocazia la conflicte dacă „păgubitul” bănuiește unul sau mai mulți colegi, care nu în realitate nu au legătură cu „furtul de mâncare”.