Invitatul special al conferinței „How to grow Leaders”, John Addair, a prezentat în fața managerilor români cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmeze un lider adevărat.
Un adevărat lider are în primul rând un entuziasm susținut, însă trebuie să nu confunde entuziasmul cu pasiunea. Pasiunea strică un lider. Este mult prea personală”, a fost una dintre ideile principale ale lui John Addair, în cadrul conferinței How to grow Leaders. Primul profesor de leadership din lume susține ideea de egalitate în relația lider - subaltern și critică atitudinea arogantă a multor manageri, care ajung să piardă echipe cu potențial. Pe de altă parte, John Addair consideră că lumea este într-o continuă schimbare, astfel nevoia de lideri constant pregătiți va exista întotdeauna. „Roata a fost inventată, haideți să numai pierdem timpul gândindu-ne cum s-a inventat sau cum putem inventa altă roată. Trebuie să cugetăm la modificările pe care le putem face pentru ca roata să devină din ce în ce mai performantă”, a spus Addair.
Curajul, prezent la liderii din orice domeniu
Curajul este elementul cheie întâlnit la liderii lumii, indiferent de domeniul de activitate, este concluzia unui studiu efectuat de Addair: „Curajul te face lider, trebuie să îl ai. Cei mai mari lideri ai lumii au avut în primul rând curaj.”
Profesorul spune că lucrul care dăunează cel mai mult unui lider este aroganța. „Un lider arogant se otrăvește singur, iar în timp, acest lucru îl va costa propria echipă, pe care se bazează. Ca să ajungi un viitor lider, trebuie să exemplifici ideea de om bun”, a continuat Addair.
Conferința „How to grow leaders”, ai cărei parteneri media au fost Evenimentul zilei și revista Capital, l-a adus pentru prima dată la București pe John Addair, primul profesor de leadership din lume. Acesta a introdus materia de leadership pentru prima dată la Universitatea din Surrey în 1979. Addair este autorul programului ACL (Action Centred Leadership), la care au participat peste 1 milion de manageri din întreaga lume. Până în prezent, profesorul a publicat peste 30 de cărți care vizează dezvoltarea personală și leadershipul.
Calitățile native ale unui șef
1. Entuziasmul – Acesta poate fi discret, dar cu siguranță nu au existat lideri cărora să le lipsească entuziasmul.
2. Integritatea – Calitatea care determină încredere. Fără ea, relațiile sociale dintre oameni sunt distruse.
3. Fermitatea sau exigența – Oamenii vor respecta întotdeauna un lider cu standarde ridicate.
4. Omenia – Un lider trebuie să exemplifice bunătatea interioară atunci când are ocazia.
5. Încrederea – Fără încrederea în sine, un lider nu își poate pune calitățile la treabă.
6. Modestia – Un lider trebuie să manifeste o dispoziție către ascultare și învățare și să își poată recunoaște propriile greșeli.
7. Curajul – Nu toate persoanele care dețin curajul fizic pot avea și curaj moral, însă toți cei care au curajul moral îl au și pe cel fizic.