În contextul pandemiei actuale, telemunca este un termen din ce în ce mai des întâlnit în conversațiile legate de serviciu.
Pentru a reduce riscul de infecție, mulți patroni au implementat pentru angajații lor regimul de telemuncă, permițându-le să lucreze de la domiciliu, sau din orice alt loc preferat de ei. Astfel, prin limitarea expunerii în public, șansele infectării cu virusul COVID-19 scad considerabil, dar în același timp apare și o nouă problemă pentru care atât angajatorii, cât și angajații lor nu-și făceau griji atunci când lucrau direct din birourile lor: atacurile cibernetice și furtul de date cu caracter personal.
Cum poți să lucrezi pe internet de acasă în deplină siguranță?
Securitatea cibernetică devine necesară atunci când accesezi datele unei societăți, de acasă. Orice terminal folosit pentru accesarea datelor unei companii se transformă pentru hackeri într-o cale liberă de acces către niște date de interes. Acest lucru devine cu atât mai periculos cu cât multe persoane din România folosesc acasă terminale nesecurizate, sau cu programe piratate, incapabile să garanteze siguranța pe internet.
Pentru a se apăra de furtul datelor personale, cea mai bună soluție la îndemâna companiilor este să pună la dispoziția angajaților lor terminale securizate, cu toate update-urile la zi și cu sisteme de operare originale.
În anumite situații, pentru companiile mici care nu-și permit să investească în echipament performant pentru fiecare angajat în parte, computerele personale pot părea o soluție viabilă la prima vedere. Dar pe termen lung, furtul de date poate genera în bugetul companiei respective o gaură mai mare decât un computer nou, nu neapărat ultimul model, dar suficient de competent încât să poată fi folosit pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă.
Atunci când se utilizează un terminal virusat, aproape că nici nu mai contează cât de bine securizată este metoda de acces către rețeaua unei societăți. Problemele ulterioare sunt ca și garantate și în astfel de condiții, se poate discuta chiar despre metode de protecție alternative în lumea reală, care să nu implice telemunca.
În ce constă o metodă de acces sigură către rețeaua unei companii?
Dacă am stabilit deja faptul că cele mai sigure terminale sunt cele care aparțin unei companii și au software original și updatat la zi, este timpul să vorbim în continuare despre o cale sigură de acces către datele firmei.
Cea mai sigură cale de acces către datele unei societăți este utilizarea unui gateway VPN. Configurat corect, pe un computer care aparține unei companii, VPN-ul extinde protocoalele de securitate cibernetică printr-un tunel securizat criptat care face legătura între computerul de la distanță și rețeaua internă a companiei.
În România poți face rost de un VPN Surfshark de aici, iar odată ce ți-ai ales abonamentul preferat, vei beneficia de următoarele avantaje, pe lângă eliminarea riscului ca datele companiei tale să fie compromise:
- Streaming fără timp de așteptare: Nu este necesar ca tot ceea ce vizionezi pe internet să devină o informație de domeniu public! Cu ajutorul unui VPN poți urmări filmele și videoclipurile preferate fără a da voie unor persoane necunoscute să afle despre hobby-urile tale;
- Posibilitatea de a utiliza în siguranță mai multe terminale: În ziua de azi aproape oricine orice persoană deține cel puțin două terminale cu care navighează internetul. Dar asta nu înseamnă că trebuie să cheltuiești mai mult pentru a folosi un VPN deoarece Surfshark se poate folosi simultan de pe un număr nelimitat de dispozitive;
- Blocarea reclamelor și a virușilor: Surfshark pune la dispoziția utilizatorilor săi o funcție gratuită, numită CleanWeb, menită să-ți ofere un internet “mai curat”. CleanWeb blochează instat orice tip de reclame online, programe de urmărire și alte amenințări;
- Siguranță deplină la utilizarea rețelelor publice de Wi-Fi: Orice tentativă de logare la o rețea publică de Wi-Fi reprezintă un risc de contaminare a terminalului pe care îl folosești. Dar și în acest caz, problema se poate rezolva simplu și ușor prin menținerea VPN-ului în permanență funcțional.
În concluzie, pentru a fi în siguranță pe internet atunci când lucrezi de acasă trebuie să:
- folosești doar terminalele furnizate de compania la care lucrezi;
- ai grijă ca software-ul instalat pe ele să fie original și updatat la zi;
- investești într-un VPN Surfhark cu multiple avantaje.
Articol sustinut de WebMasters.ro