SFATUL PSIHOLOGULUI: Despre conflicte în cuplu

Vă răspunde doctor Paula Irimia.

Nu înţeleg cum pot avea alţii relaţii de cuplu fără să se certe. Este posibil? Oana Pop, farmacist, Zalău Pentru a deveni conştienţi de noi înşine este nevoie ca altul să ni se opună. Conflictele favorizează maturizarea partenerilor, altfel cei doi ar fi condamnaţi la o existenţă mutilată, la o relaţie fără probleme, dar şi fără evoluţie. Important este ca ele să fie bine gestionate.

Dacă gândim amândoi la fel, suntem într-un consens total, atmosfera ar fi insuportabilă şi ne-am depersonaliza. Există mai multe tipuri de conflicte: de nevoi, de interese sau de personalitate etc. De exemplu, când partenerii au nevoi diferite, apariţia unui conflict este inevitabilă. Unul poate avea o nevoie mai mare de libertate şi distracţie, celălalt, o nevoie mai mare de putere şi control. Ele apar pentru a ne semnaliza că totuşi ceva nu merge în relaţia sau viaţa noastră.

Deşi implicaţi în conflict, ne putem revedea atitudinile şi găsi soluţia. Riscul este acela ca, dacă acesta se prelungeşte în timp, conflictul să devină iraţional. Pentru a nu degenera, este important să ne oprim să afirmăm că avem dreptate 100% şi să căutăm să ne reevaluăm constant judecăţile asupra faptelor şi persoanelor implicate.

Cheia dezamorsării este să eviţi să joci ping-pong cu celălalt, folosind acest moment pentru a-ţi exprima propriile nevoi şi a formula cerinţe.